Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoeveel vluchtelingen kan Nederland opvangen?, is een veelgehoorde vraag in het debat over de opvang van vluchtelingen. Volgens Diederik Samsom zijn dat er 200.000. Ruerd Ruben zocht uit of dit aantal inderdaad haalbaar is. 

Zin

De claim
‘Nederland kan 200.000 vluchtelingen opvangen. Daar is plek voor’

PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met het Nederlands Dagblad, 30 december 2015

Het kan wel kloppen dat ons land praktisch gezien zoveel vluchtelingen kan herbergen. In 2015 zijn er zo’n 50.000 vluchtelingen opgevangen in Nederland, relatief veel. Maar de instroom is nog altijd kleiner dan in het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. De laatste jaren hebben bovendien meer dan 100.000 Polen zich geruisloos in Nederland gevestigd. Ook vergeleken met de opvang die andere landen bieden zijn deze aantallen behapbaar. Van de 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd kwamen er 1 miljoen naar Europa. Terwijl vluchtelingen in veel Afrikaanse landen al meer dan 1,5 procent van de totale bevolking uitmaken, is de ratio van vluchtelingen ten opzichte van de bevolking in de Europese landen maar 0,3 procent.

Onzin

Diederik Samsom lijkt te zijn vergeten dat ‘plek’ niet bestaat zonder instemming van omwonenden. In recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau zegt ruim de helft van de respondenten dat Nederland al genoeg vluchtelingen heeft geholpen. Een meerderheid zegt een asielzoekerscentrum in de buurt acceptabel te vinden, maar het verzet neemt wel toe. Dat betekent dat er een luisterend oor moet zijn voor angsten en onzekerheden. Nederland heeft met zijn poldermodel een groot bestand aan draagvlakonderzoek. Daar komt steeds weer uit: als mensen de kans krijgen hun angst uit te spreken, wordt die minder. Burgemeesters komen niet voor niets in opstand: zij krijgen de opdracht een bepaald quotum aan vluchtelingen in hun gemeente op te nemen, zonder dat er naar hun mening genoeg ruimte is voor zorgvuldig overleg.

Conclusie

‘Plek’ draait om locaties die voldoende steun hebben van de mensen die er al wonen. Zij moeten dus gehoord worden. Maar de overheid moet om die steun te behouden, ook rekening houden met het aantal nieuwelingen dat een dorp of kleine stad aankan. Onderwijs, huisvesting en werk zijn cruciaal voor het werkelijk integreren van de vluchtelingen, en daar is slechts een beperkte hoeveelheid van. Omwonenden kunnen minder tolerant worden voor groepen vluchtelingen als de overheid tegelijkertijd bezuinigt op dat soort voorzieningen.

Februari 2016

670

Over de auteur

Ruerd Ruben is coördinator onderzoek voedselveiligheid, duurzame ketens en impact bij het Landbouw Economisch Instituut (Wageningen …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief