Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Beide partijen beschuldigen elkaar van het initiëren van het geweld. Indiaanse leiders beweren dat er 40 doden onder de inheemse bevolking vielen en beschuldigen de politie van het schieten vanuit helikopters. De overheid daarentegen heeft via officiële bronnen laten weten dat 24 politiemannen zijn gestorven, waarvan bij sommigen de keel was doorgesneden. Door de gevechten is het omstreden wetsvoorstel met 90 dagen opgeschorst.

geweld amazone
Het geweld in Bagua foto: CATAPA

De enige internationale organisatie die aanwezig was bij de gevechten, was het Belgische CATAPA, een ngo die zich focust op de problemen rond de mijnbouwsector in Peru. Twee van haar deelnemers probeerden het gebied in kaart te brengen en rapporteerden voor de organisatie vanaf het plaatsje Bagua in de Amazone.

 

Criminalisering van inwoners
De coordinator van CATAPA, Daan Janssens vertelt; “Deze escalatie komt voort uit de structurele manier waarop de Peruaanse regering haar inwoners rechten ontzegt en criminaliseert. President Garcia noemt hen onder andere ‘terroristen’ en ‘uitschot’. Volgens de president heeft Peru recht op economische ontwikkeling, die wordt volgens hem door de inheemse bevolking tegengehouden. De Indianen vinden dat zij ook recht hebben op ontwikkeling, en wel op hun eigen concept van ontwikkeling.”

 

“Zoals de plannen nu liggen, wordt 70% van de Amazone opengesteld voor buitenlandse bedrijven”, vertelt Janssens, “Peru is geen uitzondering, in Equador zijn er plannen om 84,5% van de grond in de verkoop te doen. Dit is een trend die door veel mensen in Zuid-Amerika ook wel de tweede territoriale kolonisering wordt genoemd.”

 

Respect voor eigen rechten

amazone2
Politie gebruikt haar macht
foto: CATAPA

De inheemse bevolking vraagt de regering al jaren om het respecteren van hun rechten. De regering van Peru heeft onder andere ingestemd met een verklaring van de VN in 2007, waarin zij zichzelf verplichten tot het betrekken van inheemse organisaties bij beslissingen die hun territoria betreft.

 

 

 

“We zien dat rechten van inheemse volken steeds vaker ondergeschikt zijn aan economische belangen”, aldus Leo van der Vlist van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV). “Meer dan de helft van de grondstoffen in de wereld bevindt zich op inheems grondgebied. Dat schetst een donkere toekomst voor inheemse volkeren zoals de indianen in de Amazone. De economische crisis verscherpt de nadruk op financiële belangen ten koste van mensenrechten. We mogen niet toestaan dat de rechten van de Indianen in de Amazone zomaar door de wc worden gespoeld.”

 

Weten wat jij kan aan de verkoop van de Amazone? Ga naar ons actie-artikel en help de inheemse bevolking!

 

 

 

 

 

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief