Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In het lab staan verschillende machines om het afval te verwerken. Vanuit daar wordt het doorverkocht of geleverd aan ‘The Upcycle’. Dit bedrijf gaat kunstwerken maken van het afval. Upcyclen is het sleutelwoord van het Zero Waste Lab. Afval wordt daarbij verwerkt tot nieuwe producten, zodat de waarde niet verloren gaat. Daarom is de term afval, volgens initiatiefneemster Bonnie Joosten, niet de juiste. “Afval is zó 2015. Vanaf nu noemen we het grondstoffen”, pleit ze tijdens de opening. “Het lineaire systeem is onhoudbaar. We moeten grondstoffen weer terugbrengen in de keten.” Met het lineaire systeem bedoelt Bonnie de consumptiemaatschappij, waar weinig wordt gerecycled. Zero Waste Lab wil juist het tegenovergestelde, een circulair systeem. Afval wordt opnieuw gebruikt, waardoor de waarde ervan niet verloren gaat.

Buurtbewoners lijken er wel wat voor de voelen. De ruimte staat propvol met mensen die met een glaasje prosecco of jus d’orange proosten op de opening. Ook klinkt er gejuich als de wethouder van Duurzaamheid, Abdeluheb Choho, een zak afval van het gemeentehuis aan de weeghaak hangt. In de hoek ligt nog eens 148 kilo in jute zakken, gebracht door de kinderen van de Dapperschool.

Het enthousiasme van de buurbewoners is een goed teken, want in Amsterdam gaat het nog niet zo goed met scheiden van afval. Slechts 27 procent van het huisvuil belandt in de goede bak.

Bron: infogram.com

Wethouder Choho houdt zich al langer bezig met dit probleem. Hij wil dat de 27 procent in 2020 naar 65 procent gaat. Dat wil de gemeente op drie manieren doen. Zo moeten er in de stad meer punten komen waar mensen hun afval naartoe kunnen brengen, moet de na-scheiding van het afval moet beter en er moet meer bewustwording gecreëerd worden. Dat laatste is volgens Choho cruciaal. Daarom ging de gemeente negen maanden geleden met het Zero Waste Lab rond te tafel. “Het grootste knelpunt bij afvalscheiding is dat we het met elkaar moeten doen,” zegt Choho, “want veel Amsterdammers scheiden geen afval. Het gaat om de keuzes die iedereen in zijn eigen keuken maakt.”

In Amsterdam-Noord bestaat al een tijdje een soortgelijk project, dat de buurtbewoners uit de Dapperbuurt ook kennen. Tijdens de welkomstspeech klinkt een paar keer ‘dat hebben ze in Noord ook al’ vanuit het publiek. En dat klopt. In Amsterdam-Noord hebben ze een soortgelijk initiatief waarbij bewoners kortingsmuntjes krijgen als ze hun afval scheiden. Maar dat gaat alleen over het inzamelen van plastic en er ligt veel minder nadruk op het sociale aspect.

Dat sociale aspect is duidelijk te zien op het Dapperplein zelf. Daar gaan de deuren dagelijks open en zo ontstaat er een vast ontmoetingspunt. Zero Waste Lab werkt samen met De Regenboog Groep om kwetsbare mensen terug te brengen op de arbeidsmarkt. Zij ruimen vuilnis op in de buurt, gaan bij mensen langs, en werken in het Lab. Daar leggen ze ook aan mensen uit hoe ze het beste afval kunnen scheiden

De locatie op het Dapperplein is er nog tot midden mei, maar daarna wil Bonnie Joosten zeker door. En de 0 procent scheiding voor het GFT in de hele stad gaat misschien iets omhoog vanaf volgend jaar. Want dan staat er een machine om groente en fruit te composteren.

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief