Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zakenman. Intellectueel. Weldoener. Je komt het trio zelden bij elkaar tegen. Laat staan verenigd in één man. Ik aarzel dus, maar durf het toch te zeggen: de Ugandees Andrew Rugasira is zo’n man.

Op de drempel van het nieuwe jaar las ik Rugasira’s boek A Good African Story. Hij beschrijft daarin hoe hij in het westen van zijn land een bedrijf opzette dat koffie verbouwt, van de bonen ook een kant-en-klaar en zeer drinkbaar product weet te maken, en de levensstandaard van zijn werknemers verhoogt.

Dat op zich is al bijzonder genoeg, helaas. Afrika is immers het continent van de grondstoffen, niet van de producten die daaruit ontstaan. Zoals Rugasira schrijft: “Wij produceren de zaken die we niet consumeren en we consumeren de zaken die we niet produceren.” Maar zijn boek gaat veel verder en is ook een zeer scherp en uiterst slim
betoog over alles wat, dankzij corrupte Afrikaanse leiders en zichzelf verheerlijkende
westerse hulpverleners, de duurzame economische vooruitgang van Afrika in de weg zit. En alsof dat nog niet genoeg is: Andrew Rugasira heeft een aangename pen.

Afro-optimisme: soms, zo lijkt het, is het een beetje schrapen. Soms moet je een jaar door waarin de negatieve geluiden harder klinken dan de positieve. Op de valreep komt dan zo’n boek.

Het wordt een prachtig Afrikajaar.

Over de auteur

Kees Broere is de Afrika-correspondent van onder andere de Volkskrant. Hij woont en werkt sinds 1998 in Nairobi, Kenia. Vanaf maart 2012 is …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief