Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In de 30-delige videoserie Spark Africa zien we onder meer hoe een Friese ondernemer in Tanzania een succesvolle zuivelhandel heeft opgezet. Ook komen de uitvinders van een fiets-oplader voor mobiele telefoons in beeld. “We willen verhalen naar buiten brengen over Afrika die je nog maar weinig hoort”, legt Bertil van Vugt van Africa Interactive uit. “In Afrika zijn veel innovatieve ontwikkelingen gaande waar je nog maar weinig over hoort. Zo brengen wij bijvoorbeeld in Sierra Leone de bedenker van een nieuwe zuinige houtskooloven in beeld en spreken we met de eerste vrouwelijke wijnmaakster die is uitgeroepen tot Zuid Afrika’s wijnmaker van het jaar.”

Afrikaanse wijnmaakster van het jaar
Ntsiki Biyela, Zuid-Afrika’s wijn-
maakster van het jaar.

 

Investeerders
Het webjournaal wordt uitgezonden via de sites van RTL Z en NuZakelijk. “Onze doelgroep zijn mensen die geïnteresseerd zijn in opkomende economieën zoals Kenia, Egypte en Oeganda”, vertelt Van Vugt. “De laatste tijd hoor je steeds meer stemmen opgaan om hulp af te schaffen en meer handel te drijven met Afrika. In dat trade not aid principe kunnen wij ons wel vinden, dat stimuleren we graag en dat is eigenlijk ook wat wij zelf doen. Alle items worden gedraaid door Afrikaanse journalisten en cameramensen.”

 

 

Dat de reportages door Afrikanen zelf worden gemaakt, heeft volgens Van Vugt voordelen. “Als je ergens als blanke Europeaan een item komt draaien, krijg je toch een andere insteek dan als daar een Afrikaanse crew binnen stapt.”

 

De videoreportages zijn een mix van portretten van Nederlandse ondernemingen in Afrika, Afrikaanse uitvinders en reportages over sectorbrede ontwikkelingen zoals de groeiende vlucht die de outsourcing van ICT-werk in Afrika neemt. Voorlopig is de serie alleen nog op internet te bekijken, maar daar komt misschien verandering in. “We zijn in bespreking met RTL Z over een 4-delige compilatie van de reeks voor op de televisiezender”, verklapt Van Vugt.

 

Spark Africa – Oplossing voor opladen mobieltje op het platteland van Kenia – Aflevering 2 from Africa Interactive on Vimeo.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief