Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het drietal, dat om veiligheidsredenen hun identiteit niet bekend maakte, liep mee tijdens Pitti Immagine Uomo, een prestigieus mode-evenement in Florence aan de vooravond van de Milaanse mannenmodeweek. De mannen kwamen vorig jaar mei aan in Bologna en zitten nu midden in hun asielprocedure. 

Ander beeld

De mannen belandden op de catwalk via Ethical Fashion Initiative (EFI), een organisatie die pleit voor meer diversiteit in de kledingindustrie. Onder het mom van Not charity, Just work organiseerde EFI dit jaar 'Generation Africa', een modeshow die Afrikaans modetalent in de schijnwerpers zet.

'Generation Africa', de Italiaanse modeshow die zowel Afrikaans modetalent als de migratieproblemen op het continent onder de aandacht brengt.[[{“fid”:”44999″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Afrikaanse asielzoekers op Italiaanse catwalk”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Afrikaanse asielzoekers op Italiaanse catwalk”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Generation Africa, Pitti Immagine x Ethical Fashion Initiative, Italy, 2016″,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]

Reden om naast Afrikaanse ontwerpers ook asielzoekers een podium te geven, is volgens EFI-oprichter Simone Cipriani simpel. 'We willen een ander beeld geven van het huidige asielzoekersprobleem in Europa en een praktische oplossing bieden,' liet Cipriani weten aan fashionwebsite Refinery 29. Die oplossing zit volgens hem in de internationale kledingketen. Asielzoekers kunnen zowel in Europa als Afrika een rol spelen als model, ontwerper of distributeur. De drie mannen stapten de catwalk op in de herfstcollectie 2016 van Ikire Jones. Tot groot genoegen van Ikiri-ontwerper Wale Oyejide. 'Als ik een asielzoeker een pak aantrek, zien mensen hem…hopelijk als iemand die gelijk is en niet als een minder mens,' zei hij tegen France24.   

Voor hun debuut kreeg het drietal een crashcourse catwalk-lopen en een professioneel modellensalaris.

Over de auteur

Eva Huson woont en werkt als freelance journalist in Irak. Ze schrijft over oorlog, migratie en hulp.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief