Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De organisatie van de

Voices of Africa
Het Nederlandse mobiele reporters project in Afrika, Voices of Africa, is onderscheiden met een eervolle vermelding. Het project staat tussen andere grote namen in de sectie 'mobiel' van de vier onderdelen in de subcategorie 'nieuws'. De Stichting Africa Interactive Media, uit Haarlem, voorziet Afrikaanse reporters van een internet-telefoon waarmee zij video's, foto's en artikelen kunnen uploaden en publiceren op www.voices-of-africa.com en daarmee het plaatselijke nieuws publiceren voor een groot publiek.

Pim de Wit, voorzitter van de stichting is erg blij met de erkenning. "In de afgelopen negen maanden zijn er honderden video's gepubliceerd op africanews.com en voices-of-africa.com. We ondersteunen meer dan tien verslaggevers in Kenia, Ghana en Kameroen. Hiermee dragen we bij aan een meer uitgebalanceerd beeld van deze landen."

Webby Awards, die dit jaar voor de twaalfde keer wordt gehouden, ontving 10.000 inzendingen uit meer dan 60 landen. 15 procent daarvan kwam in aanmerking voor een onderscheiding. De bijna zeventig categorieën, met elk vijf genomineerden, maken het lastig om een favoriet te kiezen. Daarnaast zijn er nog vele eervolle vermeldingen weggegeven. De inzendingen worden door vakspecialisten en prominenten beoordeeld op design en interactie, gebruiksgemak en functionaliteit. OneWorld neemt de zes meest vernieuwende genomineerden van hulporganisaties en actiegroepen onder de loep:

Make it Right
Een site die de bezoeker direct aanspreekt is Make It Right waarbij in een filmpje oprichter en filmster Brat Pitt je persoonlijk oproept te doneren voor zijn fonds ten behoeve van de slachtoffers van Katrina in New Orleans. Je ziet in een overzichtje direct hoeveel geld er is gedoneerd en wie de laatste donateurs zijn. Ook krijg je een actueel beeld van hoeveel nieuwe, duurzame huizen er momenteel met het geld zijn gebouwd. Vooral de transparantie van het project door het gebruik van internet is vernieuwend.

displace meInvisible Children
Een voorbeeld van een actiesite waarbij beeldgebruik een belangrijke rol speelt is Invisible Children. Met het evenent Displace me werden er tijdens de vredesbesprekingen in Noord-Oeganda op vijftien plaatsen in de V.S. geprotesteerd waarbij studenten onder andere in kartonnen dozen bivakkeerden. Actievoerders kunnen op zoek gaan naar foto's van zichzelf tijdens het evenement. Hierdoor is er ook na het protest nog reden om terug te komen naar de site. De site geeft door het geïntegreerde gebruik van foto en video een opzwepend beeld van het evenement. Misschien iets te Amerikaans voor Nederland, maar zeker inspirerend. 

Op 6 mei zullen in New York de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Ben je gegrepen door een van genomineerden? Naast de reguliere awards is er ook een publieksprijs waarbij iedereen kan stemmen via het internet. Je moet je hiervoor wel registeren. Meedoen? Ga dan voor 1 mei naar People's Voice

Eyes on Dafur
Op de website Eyes on Darfur kan iedereen overal ter wereld 24 uur per dag per satelliet de situatie in twaalf dorpen in Darfur de gaten houden. Met de hoge resolutie beelden kan Amnesty International USA onbetwistbaar bewijs leveren van de gruweldaden die in Darfur worden begaan. Voor privépersonen, beleidsmakers en internationale gerechtshoven bieden deze beelden een handvat om in actie te komen. Daarmee is het internet nieuwe wegen ingeslagen wat betreft de bescherming van mensenrechten.

Tear it Down
Dit is een andere website van Amnesty International waarbij je protesteert tegen Guantánamo Bay. Zodra je je bij Tear it Down inschrijft, word je eigenaar van een pixel van een foto met gevangenen in de gevangenis. Er zijn al bijna 130.000 pixels 'geadopteerd' waardoor een gedeelte van de foto al zwart is geworden.

tear it downKiva
Met minimaal 25 dollar kun je zelf een microkrediet uitlenen aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Dat kan op Kiva.org. Deze Amerikaanse marktplaats voor micokrediet bestaat nu twee jaar. Al 250.000 kleine geldschieters investeerden in 32.000 kleine ondernemingen in veertig landen. Op de website zoek je naar een ondernemer die je aanspreekt. De inleg is minimaal 25 dollar en je krijgt je inleg binnen zes maanden terug. (Zie eerder artikel.)

Microplace
Deze site, die eigendom is van Ebay, werkt volgens hetzelfde principe als Kiva. Microplace is wat gelikter en minder persoonlijk omdat je krediet verschaft aan een lokale organisatie. Interessant interactief element is een staatje waarmee je kunt zien hoeveel mensen je kun helpen met welk bedrag.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief