Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Veel Chinezen kiezen een datum met een acht erin om te trouwen en ook winkels en restaurants gaan vaak op zo'n dag open. De prijs per vierkante meter op de achtste verdieping van een gebouw ligt soms hoger dan die op andere etages en nummerplaten met veel achten zijn bijzonder geliefd.
8 op de schaal van Richter

Rampen
In de aanloop naar de Spelen wierpen echter een paar onaangename gebeurtenissen een schaduw op de grote liefde tussen China en het getal acht. Numerologen hebben opgemerkt dat de grote aardbeving in Sichuan, met een kracht van 8 op de schaal van Richter, plaatsvond op 12 mei, 88 dagen voor het begin van de Spelen.

aankondiging spelen
Foto's IPS

Als je de cijfers van die datum optelt, 1+2+5, heb je opnieuw acht. Toeval? Bijgelovige Chinezen wijzen erop dat ook het begin van de opstand in Tibet op 14 maart (1+4+3) en de grote sneeuwstorm van 25 januari (2+5+1) op data vielen die verwijzen naar het getal acht. Het verhaal is op het Chinese internet intussen een eigen leven gaan leiden. Ook al is er op andere 'gevaarlijke' data, 11/6 en 1/7 helemaal niets speciaals voorgevallen.
Chinezen met een zwak voor de magie van cijfers beginnen voorzichtig te denken dat al die rampspoed met het getal acht een slecht voorteken is voor de Spelen in Beijing. Als zijn er natuurlijk nuchtere geesten die de hele rekenkunde als een onschuldige vorm van bijgeloof beschouwen, een beetje zoals het getal dertien dat ongeluk brengt in de westerse cultuur, al zijn er in Italië en Frankrijk dan weer mensen die uitgerekend op een vrijdag de dertiende een loterijbiljet gaan kopen.

Enkele pagina's uit de Chinese geschiedenis leren dat het getal acht ook in het verleden al voor de nodige rampspoed heeft gezorgd. Op 18 september 1931 bezette het Japanse leger het noordoosten van China, wat het begin inluidde van een oorlog die acht jaar zou duren. Op 28 juli 1976 was er al eens een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in de provincie Hebei, waarbij volgens officiële cijfers 240.000 mensen omkwamen en in werkelijkheid misschien wel tot drie keer meer. In 1998 werd China getroffen door een van de zwaarste overstromingen van de eeuw.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Meer verhalen over het China achter de Olympische Spelen vind je bij Intimate China.

Herfst
Er zijn nog wel andere redenen te vinden om de Spelen op 8 augustus te laten beginnen. De regels van het IOC zeggen dat het gastland vrij een datum mag kiezen in de maanden juni, juli en augustus. 8 augustus is in de Chinese maankalender 'Liqiu', het begin van de herfst, een seizoen dat de oogst van medailles door Chinese atleten zou moeten bevorderen.
Bovendien is de maand augustus ook klimatologisch een verstandige keuze. In de maanden juli en juni is het erg warm in de Chinese hoofdstad, en in september komt vaak een sterke wind opzetten. In augustus is er niet te veel wind, hult Peking zich in een gouden gloed en komen er ook altijd veel toeristen.

Een laatste reden is waarschijnlijk dat 8-8-2008 gewoon een cijfer is dat gemakkelijk te onthouden is, en waar je een leuk verhaal over kan vertellen.

Freevoice

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief