Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Gelekte documenten tonen wat de Amerikanen met TTIP wensen. Volgens Greenpeace ligt milieubescherming en volksgezondheid onder vuur.

Vandaag publiceerde milieuorganisatie Greenpeace maar liefst 248 geheime TTIP-documenten. De stukken bieden voor het eerst een papieren spoor van wat de Amerikanen precies met het controversiële vrijhandelsverdrag voor ogen hebben. OneWorld volgt de onderhandelingen al lange tijd op de voet. Dit zijn vijf OneWorld-artikelen die achtergrond bieden bij de onthullingen van vandaag:

1. 'Voorzorgsprincipe van tafel'

Volgens Greenpeace zou uit de stukken blijken dat het Europese voorzorgsprincipe doelwit is van de Amerikanen. De Verenigde Staten kennen een risico-gebassseerde benadering. Kern van het verschil tussen EU en VS is waar de bewijslast wordt gelegd als het gaat om voedselveiligheid. Kort door de bocht is in Amerika een product veilig tenzij het tegendeel is bewezen. In Europa moeten de fabrikanten de veiligheid aantonen, en wordt bij twijfel een product niet toegelaten.

2. Hormoonverstoorders

Het schrappen van het voorzorgsprincipe zou betekenen dat Europa lastig nog preventieve maatregelen kan nemen om volksgezondheid en milieu te beschermen, zo stelt Greenpeace. Een voorbeeld dat de milieuorganisatie noemt zijn hormoonverstorende stoffen. De EU werkt momenteel aan regels voor deze chemicaliën. Het gaat om honderden stoffen. OneWorld berichtte eerder dat Europese en Amerikaanse ambtenaren in het geheim praten over hoe met deze gevaarlijke chemicaliën moet worden omgegaan.

3. Inspraak bedrijfsleven EU-regelgeving

De documenten die vandaag zijn gepubliceerd zouden volgens Greenpeace tonen dat door TTIP het bedrijfsleven een grotere rol krijgt bij het opstellen van regelgeving in Europa. OneWorld schreef eerder over de zogeheten 'notice and comments'-procedure die de Amerikanen graag met TTIP in de EU geïntroduceerd zouden zien.

4. Toegang voor GMO's

'Voorstellen van de Amerikaanse delegatie refereren naar ''producten van moderne landbouwtechniek'', een duidelijke verwijzing naar de druk die zij zetten om handelsbarrières voor genetisch veranderderde organismen (GMO's) van tafel te krijgen', aldus Greenpeace in een analyse van de gelekte stukken. In Amerika worden GMO's op grote schaal geteeld, maar de EU is tot op heden zeer terughoudend.

5. Impasse TTIP-onderhandelingen

De documenten die vandaag openbaar zijn gemaakt tonen dat binnen de onderhandelingen enkele 'onoverbrugbare' meningsverschillen bestaan, adus de Britse krant The Guardian.

Alle 248 gelekte TTIP-documenten zijn door Greenpeace Nederland openbaar gemaakt, en terug te vinden online.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Vincent Harmsen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en schrijft over voedsel, milieu en duurzame ontwikkeling.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief