Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“Dat ‘Internationale Jaar van de Bossen’ is nog niet officieel van start gegaan. Dat gebeurt op 24 januari tijdens de United Nations Forum on Forests (UNFF) in New York, ” vertelt Daniel Shaw van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aan de telefoon. IUCN vertegenwoordigt zo’n 1000 landen en maatschappelijke organisaties en werkt nauw samen met de Verenigde Naties. Daniel Shaw gaat over de bossen. “Vanaf dat moment is er wel voor het hele jaar een programma opgesteld door de VN.” Alvast een vooruitblik.

Logo VN jaar van de bomen 250 hoog
Verenigde Naties logo voor 2011

Geen afspraken, wel aandacht
“Het doel van dit jaar zal anders zijn dan vorig jaar, toen het over biodiversiteit ging”, zegt Daniel Shaw. “Dat jaar eindigde met een grote conferentie met een hoop vertegenwoordigers in Nagoya, Japan. Toen zijn daar veel belangrijke afspraken gemaakt over de toekomst van de biodiversiteit op aarde.” Het hele jaar werd er naar die meeting uitgekeken.

Voor dit jaar is er niet zo’n conferentie gepland. “Het bossenforum van de VN heeft in plaats daarvan dit jaar het doel gesteld dat er meer aandacht komt voor de bossen, als het even kan ook buiten het ‘gebruikelijke publiek’.” 

Noodzakelijk
Dat de bossen dit jaar één van de thema’s voor de VN zijn is niet zo verrassend: bossen hebben een grote invloed op het klimaat en de mensheid. “Zo’n 1,6 miljard mensen zijn er direct van afhankelijk”, stelt Shaw. “Ook herbergen alle wouden wereldwijd twee keer meer koolstofdioxide (CO2) dan nu in de atmosfeer aanwezig is. Ontbossing zou leiden tot een verdere toename van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.”

Gelukkig heeft Shaw ook een positieve noot: “Nieuw onderzoek bij onze partners heeft aangetoond dat er mogelijkheden zijn om tot 1,5 miljard hectare aan afgebroken en ontbost gebied te herbeplanten. Dat is een totale oppervlakte ter grootte van Rusland.” 

Voor het programma van het bossenjaar, zie de website van IUCN of van de VN.

Het jaar van de Afrikaanse diaspora

Het jaar 2011 is ook het Internationale Jaar voor de Afrikaanse diaspora schrijft UNESCO. Hoewel bij de aankondiging hiervan (video) breeduit werd gesproken over het belang van dit onderwerp is er nog weinig concrete informatie. Halverwege januari maakt de UNHCR meer bekend over dat programma, laat UNESCO weten.

 
 

 

Foto kop: Gids in the Maleisische jungle, (cc) Matley0

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief