Zuurstoftekort in oceanen verviervoudigd

De omvang van de zogeheten ‘dode zones’ in de oceanen is verviervoudigd. Deze zones hebben een groot tekort aan zuurstof, waardoor planten en dieren moeite hebben te overleven.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat wordt beschreven in een artikel van de HuffingtonPost. De groei van deze ‘dode zones’ is een van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Een van de oorzaken van deze opwarming zijn de broeikasgassen, waardoor de temperaturen in de oceanen stijgen.

Bij de kust zorgen de riolering en besmetting door landbouw voor vervuiling van de zee. In kunstmest zit een surplus aan voedingsstoffen, die via de rivier de zee inspoelen. Zo ontstaat er in de oceaan een overvloed aan deze stoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium. In combinatie met de temperatuurstijging van het water zorgt dat ervoor dat de biochemie in de oceaan wordt aangetast.

Instorting van het ecosysteem

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de zones met een minimaal zuurstofgehalte sinds 1950 zijn uitgebreid tot een gebied zo groot als heel Europa. Nu blijkt er uit de studie dat de totale omvang van deze zones dus verviervoudigd is. Het aantal zones is in die tijd toegenomen van 50 tot 500 zuurstofarme gebieden.

De studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift Science, meldt dat deze veranderingen kunnen zorgen voor het instorten van het ecosysteem, wat uiteindelijk veel maatschappelijke en economische schade zal veroorzaken. Het onderzoek naar de zuurstofarme zones werd uitgevoerd door een team wetenschappers van het Global Oxygen Network (GO2NE), opgericht in 2016 door de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van de Verenigde Naties.

Veel voedingsstoffen zitten in kunstmest en spoelen via de rivier de zee in

Bij de pakken neerzitten?

De wetenschappers waarschuwen dat het leven in de zee kan worden belemmerd, wat zal resulteren in slechte overlevingskansen en afname van een gezonde diversiteit. Maar is er nog wat te redden? Dat zeker! Volgens de wetenschappers kunnen de zuurstofarme gebieden nog te redden zijn door de klimaatverandering en de vervuiling van kunstmest tegen te gaan. Ook vinden zij dat kwetsbare dieren en planten beschermd moeten worden en dat er een betere bewaking moet komen van de gebieden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons