UNESCO roept op tot directe beëindiging kap oerbos Bialowieza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op dit moment wordt er door het Poolse Staatsbosbeheer overal in de door UNESCO beschermde delen van het woud – en midden in het broedseizoen van beschermde vogels als de drieteenspecht, witrugspecht en dwerguil – met meerdere harvesters gekapt. Harversters zijn enorme houthakmachines waarmee wel 200 bomen per dag gekapt en verzaagd kunnen worden. Op meerdere plekken in het bos hebben activisten van de Workshop for All Beings, Stichting Wild Polen en Greenpeace Polen deze harvesters geblokkeerd. In reactie daarop ging Staatsbosbeheer over tot het om ´veiligheidsredenen´verbieden van de toegang tot de boswachterijen.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos. 

Protest Santa

Voorstanders protesteren en delen folders uit

Voorstanders

Die verboden worden door de natuurbeschermers inmiddels ieder weekend op de proef gesteld. Groepen wandelaars trekken massaal de boswachterijen binnen en organiseren vogelexcursies en lezingen op de kapplekken. Dat levert woedende reacties op van de bospolitie, die de bezoekers dreigt met boetes en wandelende moeders dreigt de kinderen te ontnemen. De enkele voorstanders van de kap worden echter met alle egards ontvangen – voor hen geldt het verbod blijkbaar niet. Dat zorgt er gelukkig wel voor dat de uitgedeelde boetes en straffen waarschijnlijk geen stand houden bij een Poolse rechtbank. 

Manipulatie

Het past allemaal uitstekend in het beeld van een minister die wetgeving en wetenschap manipuleert en naar eigen believen interpreteert. De bezorgde brief van Europese natuurwetenschappers en bosbouwers vanuit de tweede Internationale Conferentie over Bossen in Neuschönau in Duitsland, waarin de minister werd opgeroepen te stoppen met de kap, werd op curiueze wijze beantwoord door de minister. Zorgen over de teloorgang van de unieke natuur woof hij weg met halve waarheden en hele leugens. Het oerbos zou zijn aangeplant zijn door mensen en mag dus gekapt mogen worden, de 'catastrofale' staat van het bos en de beschermde ecosystemen is te wijten aan de natuurbeschermers die de vorige regering zo onder druk zouden hebben gezet dat er niet meer gekapt kon worden, zodat het bos nu door schorskevers verwoest wordt. De minister houdt vol dat het de letterzetterkever is die de schade aan de natuur veroorzaakt en niet de door hem georganiseerde rigoureuze kap. Hij zegt zich gesteund te voelen door de lokale bevolking, de mensen die het bos volgens hem geplant hebben.

Hier was ik: minister Szyszko

Ik was hier: Minister Szyszko

Beëindig gebiedsverbod

Maar die lokale bevolking is juist sterk verdeeld. Lokale ondernemers die het moeten hebben van het toerisme, zien hun inkomsten afnemen. Dat resulteerde erin dat er in de gemeenteraad van Bialowieza een motie werd aangenomen om per direct de uitgevaardigde gebiedsverboden te beëindigen en te stoppen met kappen. De minister lijkt het echter belangrijker te vinden om tegemoet te komen aan de financiële verlangens van het Poolse Staatsbosbeheer, de organisatie waarin hij zijn politiek kapitaal heeft geïnvesteerd.

Onderzoek van het ministerie van Ontwikkeling (een van de weinige ministeries die redelijk te vertrouwen is, omdat zij de Europese fondsen administreert en dus onder Europees toezicht staat) bracht recentelijk aan het licht dat Staatsbosbeheer vooral bezig is om haar eigen medewerkers uitstekend te betalen en alle winst op te souperen. De loonstijging bij Staatsbosbeheer blijkt met 28% ruim dubbel zo groot als die in de private sector. Uit de gegevens komt een monopolistisch staatsbedrijf naar voren dat maar zeer weinig winst maakt en die haar winst grotendeels inzet voor salarisverhogingen.

Het kamp in aanbouwHet kamp in aanbouw

 

Actie en mee doen

De natuurbeschermers hebben inmiddels bij het huisje van de legendarische natuurbeschermer Janusz Korbel een actiekamp opgezet. Vanuit dat kamp worden de acties in het woud gecoördineerd om de harvesters te blokkeren, ze uit het bos te houden en het tempo van de kap te remmen. De activisten nodigen natuurbeschermers uit de hele wereld uit naar het kamp te komen en te helpen het bos te beschermen (op de kamppagina vind je ook de Engelse uitnodiging verder in de tekst). Ook kun je de activisten ter plaatse steunen door een foto van jezelf met de tekst #ObrońcyPuszczy (vert. Beschermers van het woud) te twitteren. Die tweets verschijnen vervolgens op de website van de beschermers van het woud. Verder is er sinds vandaag een internationaal Facebook evenement getiteld 'Solidarity with the Bialowieza Forest World Heritage Site’ die je kunt volgen en waar je alles hoort over de acties in heel Polen.
______________________________________________________

Oproep!

Er is in Polen binnenkort een bijeenkomst van UNESCO waar we graag bij willen zijn. Om dat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons