UNESCO: ‘Polen moet nu stoppen met kap oerbos Bialowieza’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos. 

UpdateVandaag stelde de Poolse premier Szydlo in een radio interview dat UNESCO geen besluit heeft genomen maar dat dat besluit is uitgesteld. De Poolse regering neemt de dringende oproep de kap per onmiddelijk te stoppen dus 

niet ter harte en continueert de kap. Polen besluit dus willens en wetens door haar getekende internationale verdragen te schenden. De blokkade van een van de vier velmachines in het dorpje Majdan werd op slinkse wijze beëindigd. De acties in het oerbos duren als verwacht verder voort. 

UNESCO comite

UNESCO comité – Foto: Agata Szafraniuk

Om zoveel mogelijk bomen te redden zijn Poolse, Tsjechische, Spaanse en Amerikaanse natuurbeschermers bezig met het blokkeren van de volgende velmachines in het woud. Inmiddels duren de zevende en achtste blokkade voort. De achtste blokkade werd gestart tijdens de pauze van de UNESCO sessie en mensen werden opgeroepen om zoveel mogelijk de situatie te laten zien aan leden van het Werelderfgoedcomité. Waar de situatie bij de zevende blokkade redelijk rustig was, lijkt het er op dat de achtste blokkade met geweld beëindigd is door boswachters van het Poolse staatsbosbeheer en de politie. Ook minister Jan Szyszko probeerde natuurlijk invloed uit te oefenen op de leden van het comité, hij deed dat door ze uit te nodigen naar het gebied te vliegen en het te bezoeken, dat natuurlijk om een volgende IUCN inspectie te voorkomen en een verbod op de commerciële houtkap uit te stellen.

Protesterende houthakkersProtesterende houthakkers – Foto: Adam Wajrak

Tegenover elkaar

Gisteren stonden de houthakkers en natuurbeschermers tegenover elkaar in Krakow voor het conferentiecentrum in Polen. De demonstraties verliepen lawaaierig maar er waren geen grotere incidenten. Volgens Poolse bronnen waren de houthakkers door het Poolse staatsbosbeheer met gecharterde bussen naar Krakow vervoerd en daar niet op eigen initiatief naar toe gegaan. De spandoeken van de houthakkers vertoonde in ieder geval een opvallende eenvormigheid. Natuurbeschermers vonden het ook nogal tekenend dat de boswachters niet in hun uniform voor het conferentiecentrum demonstreerde. Aan de andere kant van de weg stonden ondertussen een veel groter aantal natuurbeschermers die geheel op eigen gelegenheid de moeite hadden genomen naar het conferentiecentrum te komen.

Protesterende natuurbeschermersProtesterende natuurbeschermers – Foto: Marcin Hyla

Desinformatie

De desinformatiecampagne vanuit het ministerie duurde desondanks verder voort. Een 46-tal aan het ministerie gelieerde wetenschappers schreef een brief die het beleid van het ministerie ondersteunt. De wetenschappers die de brief van de minister hebben ondertekend zijn vooral wetenschappers uit de papier- en houtindustrie en hun brief roept de minister op om actie te ondernemen om het oerbos te ‘redden’ van de letterzetterkeverplaag. Om de brief te krijgen zal de minister vast lichte druk hebben uitgeoefend op de wetenschappers,aangezien hij kan bepalen hoeveel Pools belastinggeld er naar hun instituten gaat.

Grootste Poolse natuurdemonstratie ooit

Maar ook vanuit de Poolse samenleving en natuurbeschermingsorganisaties blijft de druk enorm: in Warschau werd op zaterdag de 24ste juni de grootste demonstratie van natuurbeschermers in Polen gehouden. Tussen de 10 en de 5 duizend Polen demonstreerde tegen de vernietiging van het oerbos van Bialowieza. Uit een opinie onderzoek bleek al dat meer dan 46% van de Polen tegen de kap is en de acties van de activisten steunt, maar 29% is het eens met het beleid van de minister.

vert: Zo’n grote mensen massa was er nog nooit bij het ministerie. Maak van heel het woud van Bialowieza een nationaalpark. #Beschermersvanhetwoud (Kasia Guzek – Greenpeace Polen)

vert: Hoeveel mensen er mee deden aan de mars voor Bialowieza? Ik heb geen idee. Je mag ze zelf tellen. De politie zei één miljoen 😉 (Robert Cyglicki – Greenpeace Polen)

Europa aan zet

Alles bij elkaar is het nu afwachten of de huidige minister inderdaad zijn verlies erkent en de commerciële kap van het oerbos beëindigd. Zo niet dan is het waarschijnlijk dat de Europese Commissie nog deze maand in actie komt om de minister voor het Europees Hof te dagen. Als Polen inderdaad voor het Hof gedaagd wordt dan zou dat heel snel kunnen resulteren in een dwangsom voor elke dag dat de Poolse regering in gebreke blijft bij het uitvoeren van de Europese wetten en regels.
______________________________________________________

Oproep!

Deze verhalen kunnen zonder jouw vrijwillige bijdrage niet gemaakt worden. Daarom  blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons