Poolse minister praat met de planters van oerbos Bialowieza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Tijdens de persconferentie zei Szyszko, die vergezeld werd door de directeur van het Poolse staatsbosbeheer, letterlijk: ‘Ik wil praten over het woud van Bialowieza met de mensen die het woud hebben aangeplant en dankzij wie dat woud in deze staat is. Vandaag sterft het woud van Bialowieza, dat moeten we voorkomen. We moeten verhinderen dat het culturele en natuurlijke erfgoed van deze lokale gemeenschappen verdwijnt. Wij ondernemen actie om het woud te redden.’

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos. 

Honingzwammen op een haagbeuk

Honingzwammen op een haagbeuk – Foto: Auteur

Inventarisatie

Staatssecretaris Andrzej Konieczny die zich namens de minister met Bialowieza bezighoudt, verweerde zich tijdens de persconferentie tegen de kritiek van gerenommeerde wetenschappers op de inventarisatie van het oerbos die medewerkers van staatsbosbeheer hebben uitgevoerd. Zij stelden dat de inventarisatie, waarvan alleen wat slides beschikbaar zijn en die al ruim één miljoen euro heeft gekost, incompleet, onvolledig en onwetenschappelijk is. Bovendien vonden zij dat het er alle schijn van heeft dat de uitkomst van de inventarisatie op voorhand vaststond: aantonen dat bosbeheer (en dus: houtoogst) beter is voor het oerbos dan het in stand houden van natuurlijke processen. De keuze van bepaalde dier- en plantsoorten lijkt te duiden op die vooringenomenheid: zo zijn paddenstoelen waar oerbossen bekend om staan in het geheel niet meegenomen in de inventarisatie. In vergelijking met eerdere inventarisaties lijken sommige huidige bevindingen onwaarschijnlijk, en zeer willekeurig. De wetenschappers vermoeden dat er opzettelijk is gekoerst op het aantonen van het belang van menselijke activiteiten in het bos. De minister verweerde zich als volgt: ‘De gemaakte kosten zijn aanzienlijk lager dan een miljoen euro, en de verzamelde gegeven vormen een enorme database.´ Die database is echter nog steeds niet openbaar.

Geen toegang vallende takkenToegangsverbod – vallende takken – Foto: Auteur

Toegang verboden

In grote delen van het oerboscomplex van Bialowieza geldt sinds begin april een toegangsverbod. Dat is, zo zegt het Poolse staatsbosbeheer, om de veiligheid te garanderen van wandelaars die het bos bezoeken. Krzystof Cibor van Greenpeace Polen vermoedt echter dat de maatregel moet voorkomen dat pottenkijkers getuige zijn van de kapwerkzaamheden, die in strijd zijn met de Europese natuurregels. Bovendien is het volgens Greenpeace evident dat de minister niet alleen de door letterzetters aangetaste bomen wil omzagen, maar dat er ook andere boomsoorten geoogst zullen worden. De inwoners van het sterk op natuurrecreatie gerichte dorpje Bialowieza zien hoe hun broodwinning door de minister in gevaar wordt gebracht. In hun deel van het complex mag bijna nergens meer worden gewandeld, wat met de paasvakantie in het vooruitzicht een financiële ramp is voor de bevolking van Bialowieza.

Juichende houthakkers

Enige dagen eerder liet Szyszko zich nog toejuichen de voornamelijk in groene pakken gestoken ‘bevolking’ van Hajnowka, een van de dorpen die drijft op de houtindustrie. Op de strak geregisseerde bijeenkomst liet hij zich door de lokale autoriteiten oproepen om het stervende bos van de ondergang te redden. De minister: ´Er ligt vier miljoen kubieke meter hout te verrotten in het bos´. De aanwezigen zeiden dat het woud het zonder hun hulp niet zou redden. Adam Bohdan van Stichting Wild Polen vroeg de minister hoe hij wil reageren op de brief van EU-Commissaris Vella; in de zaal, gevuld met kapsupporters, werd hard gelachen. De brief in kwestie vereist echter een serieuzer antwoord dan dat: Szyszko wordt erin gemaand de kap per direct te staken, aangezien die in strijd is met de Europese natuurbeschermingsregels.

Groene pakken op bijeenkomst in HajnowkaGroene pakken in Hajnowka – F: Ministerie Polen

Kunstmatig

Voor Robert Cyglicki, directeur van Greenpeace Polen was de conferentie van gisteren reden om in een persverklaring opnieuw te benadrukken ‘dat de minister blijkbaar nog steeds denkt dat het geweldige oerbos van Bialowieza een doodnormale houtakker is’. De reacties van de minister worden steeds vreemder, zo stelde Cyglicki: ‘De sommatie van Commissaris Vella om de kap per direct te staken, wordt geheel in de wind geslagen. Vervolgens onderneemt Szyszko allerlei vreemde acties zoals een geheim gehouden inventarisatie en kondigt hij ronduit schadelijke activiteiten aan, zoals de kunstmatige aanplant van bomen die het natuurlijke karakter van het oerbos verder beschadigen’.

Langzaam moeten wij als internationale toeschouwers gaan twijfelen aan de geestelijke gezondheid van minister Szyszko. Deze man die zonder blikken of blozen beweert gesproken te hebben met mensen die duizendjarige eiken hebben geplant, probeert stiekem om de illegale kap van het laatste oerbos van Europa voor de publieke opinie verborgen te houden. Het maakt de strijd om het behoud van het oerbos er niet makkelijker op.
____________________________________________________

Oproep!

Er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons