Polen en Europese Commissie op ramkoers over oerbos Bialowieza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Commissaris van Milieu van de Europese Commissie, Karmenu Vella, stelde deze week in het Europees Parlement dat de Poolse regering per onmiddellijk dient op te houden met het kappen in het laatste Europese oerbos, Bialowieza. Vella zei dat het Poolse Staatsbosbeheer nog steeds in het bos aan het kappen is zonder gedegen analyse van de effecten van die kap, en dat dat volledig in tegenspraak met de Europese natuurbeschermingsregels.

Laatste nieuws

 

Vandaag werd ook de uitkomst bekend van het door de Poolse Ombudsman aangespannen proces tegen de Minister van Milieu over inspraak in het opstellen van de bosbeheersplannen. Die uitspraak van het Districts Administratiefgerechtshof in Warschau was negatief. Op wijzigingen van die bosbeheersplannen is geen enkele inspraak voor burgers mogelijk, zelfs als die plannen op schokkende wijze wetten overtreden en in strijd zijn met het internationaal recht. De Poolse Milieu-juristen organisatie Client Earth stelt hoger beroep in tegen deze uitspraak omdat ze als consequentie heeft dat een kwart van het Pools grondgebied buiten de wet is geplaatst. 

Ultimatum voor Szyszko

De Europese Commissie neemt hiermee de volgende stap in de in juni vorig jaar gestarte inbreuk procedure. Nog deze week stelt de Europese Commissie een ultimatum aan de Poolse regering om per direct de kap te stoppen. Indien dat niet binnen de gestelde termijn gebeurt zal de Commissie de Poolse regering voor het Europees Hof van Justitie dagen.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos.

 

De gekapte volwassen zomereiken liggen klaar om afgevoerd te worden.

Aanleiding dat de Europese Commissie nu actie ondernam was de kap van een honderdtal zomereiken (zie de video hier boven van Stichting Wild Polen). Dat gebeurde in een, ook volgens de regels van UNESCO, beschermd deel van het oerbos complex. Waar eerder minister Szyszko nog beweerde dat hij bezig was met het herstel van de beschermde biotopen en de bescherming van wandelaars door de door letterzetters aangetaste dode fijnsparren te kappen waren die argument niet van toepassing op de kap van honderd gezonde zomereiken. Het Poolse Staatsbosbeheer verdedigde zich met de mededeling dat het om ‘beheerkap in een zaadopstand ging’ dat argument is echter kolderiek als we bedenken dat eiken op deze leeftijd al lang eikels produceren. Opnieuw ging het waarschijnlijk om het geld.

EikelmuisEikelmuis

Eikelmuis

Binnen het gemengde laagland oerbos zijn de honderdjarige eiken de meest waardevolle bomen. Levende zomereiken zijn waar het gaat om van hen afhankelijke dieren en planten een van meest boeiende boomsoorten. Door de hoge leeftijd en hoogte die ze bereiken zijn ze vaak de bomen waarin veel vogels gebruik maken. In Bialowieza bouwen schreeuwarenden, zeearenden en zwarte ooievaars hun nesten in eiken. Daarnaast zijn er meer dan 400 insecten soorten die leven van eikenblad, een diversiteit aan bladwespen en galwespen en vlinders en motten, zoals de eikenpage. Vogels als de withalsvliegenvanger en een diversiteit aan mezen zorgen er voor dat het aantal insecten niet volledig uit de hand loopt. Wilde zwijnen, eikelmuizen, eekhoorns en vlaamsegaaien leven van de jaarlijkse eikeloogst. Eiken zijn levend of dood een van de rijkste leefgemeenschappen van het oerbos en iedere eik die verdwijnt is letterlijk eeuwig zonde.

Motorzagen overal

Het drama in het oerbos valt echter niet los te zien van andere buitenissige ontwikkelingen waar het om bomen in Polen gaat. Minister Szyszko heeft er voor gekozen zowel de kap als de jacht volledig vrij te geven. Dat zorgt er voor dat er dit voorjaar overal in Polen motorzagen klinken en bomen in beschermde gebieden overal in het land gekapt worden. Het kabaal daarvan is inmiddels ook doorgedrongen tot de werkkamer van de informeel machtigste man van Polen, partijleider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslaw Kaczynski.

Het kabaal is nu doorgedrongen tot de werkkamer van de machtigste man van Polen.

Hij heeft er voor gezorgd dat de huidige kapwet (of eigenlijk het volledig verdwijnen daarvan) geamendeerd gaat worden en de motorzagen wie weet op korte termijn stil vallen. Voor het oerbos moeten we onze hoop echter op Commissaris Karmenu Vella blijven richten. Een veroordeling door het Europees Hof van Justitie zal voor minister Szyszko opnieuw betekenen dat hij  de Poolse staatskas in plaats van op inkomsten uit hout, trakteert op een enorme boete of dwangsom. Die boete zou op basis van eerdere zaken geschat mogen worden op tussen de 20 en de 50 miljoen euro. 
____________________________________________________

Oproep!

Er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons