Pleidooi voor kap oerbos Bialowieza nu in Brussel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De opening van de tentoonstelling vond plaats in aanwezigheid van een paar bosbouwwetenschappers, houthakkers, de fanclub van de minister en de kapelaan van de houthakkers. Maar ook milieuadvocaat David Hammerstein kwam opdagen en ging pontificaal voor de minister staan. Het zal allemaal wel wat verbaasde Brusselse blikken hebben opgeleverd.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos.

Natuur of cultuur?Engelse titel is duidelijk anders dan de Poolse. In het Engels is het al besloten dat het geen oerbos meer is. 

Feiten en waarheden

De minister gaf tijdens de opening aan dat hij blij is dat hij zijn 'feiten en waarheden' over het oerbos van Bialowieza nu ook in het Europees parlement mag presenteren. Met die 'feiten en waarheden' bedoelt de minister dan dat het bos zonder interventie van de mens met een motorzaag zal verdwijnen door een keverplaag. De kans dat bredere groepen Europarlementariërs door deze argumenten overtuigd raken van de noodzaak het oerbos te kappen om het oerbos te redden, lijkt onwaarschijnlijk. De nominatie als Natura 2000 gebied is niet aan Bialowieza gegeven als commercieel productiebos dat zoveel mogelijk hout moet produceren, maar als natuurgebied met een bijzondere waarde door de ongestoorde natuurlijke processen. Houtkap is geen natuurlijk proces.

Een paar meter verderop gaven Poolse Europarlementariërs van de oppositie Roza Thun en Janusz Lewandowski dan ook een eigen persconferentie onder de titel ‘Bescherm Bialowieza tegen minister Szyszko’. Opnieuw gaven ze aan dat vrijwel alle Poolse natuurbeschermingswetenschappers een volledig tegenovergesteld standpunt huldigen dan de minister. Al met al een stevig stukje Pools vuurwerk in Brussel.

BospatrouilleBospatrouille op een kapvlakte

Kap vertraagd

Ondertussen is er in het oerbos zelf ook van alles en nog wat aan de hand. In een traag verlopend proces worden her en der door de letterzetterkevers aangetaste dennen gekapt. Het gaat dan vooral om bomen die langs wandelpaden staan en mogelijk gevaar voor wandelaars zouden kunnen opleveren. Er worden meestal geen bomen echt weg gehaald. De directeur van Greenpeace Polen, Robert Cyglicki zegt: ‘Van de door de minister aangekondigde grootschalige kap van dennen aangetast door de letterzetterkever, is nog geen sprake. Dat komt vooral door de aanhoudende druk die uitgeoefend wordt met patrouilles van Greenpeace Polen en Stichting Wild Polen en de aandacht die naar het bos gaat vanuit de Europese Commissie en UNESCO.’

 

Bekijk hier een korte documentaire over de wisenten in het oerbos van Bialowieza door CNN international

De miljoenen boete als gevolg van de door de Europese Commissie aangespannen inbreukprocedure wegens het niet naleven van de Europese regelgeving blijft als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de minister hangen. Bovendien moet de minister de komende tijd stevig aan de bak van UNESCO om met de lokale bevolking en organisaties een plan op te stellen voor de bescherming van de natuurlijke processen in het bos. In februari 2017 komt UNESCO opnieuw bijeen en zal bepaald worden of het oerbos dan toch op de lijst van bedreigd werelderfgoed zal worden gezet of niet, het zal afhangen van de welwillendheid van de minister.

Kaart van kap locaties

Klik voor een vergroting – Greenpeace Polen

Herfst

Het risico dat er gekapt gaat worden neemt nu richting najaar wel toe: het broedseizoen is afgelopen en er wordt brandhout verzameld door de lokale bevolking. Een verdwenen boom zal nu minder opvallen. Reden genoeg om dit najaar een kijkje te gaan nemen in het bos en ook bij het consultatieproces van het natuurbeheersplan dat de minister samen met de lokale betrokkenen moet gaan opstellen van UNESCO. Het is vrijwel zeker dat veel natuurbeschermers daarbij in actie zullen komen en dat dat een 'gezellige' boel gaat worden is wel duidelijk. Gezien de acties van de fanclub van de minister.

Als je tegen de kap bent kun je nog steeds je steun geven aan de Poolse natuurbeschermers door hun petitie te tekenen.

_______________________________________________________

Oproep!

OneWorld wil dit najaar zelf op reportage in Bialowieza. Om deze reis mogelijk te maken, zijn wij een crowdfundingactie gestart. Vind je het belangrijk dat dit verhaal gemaakt wordt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. Onder de donateurs verloten we twee kaartjes voor de première van de film Les Saisons in oktober dit jaar. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons