Natuurbeschermers stoppen houtkap oerbos Bialowieza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De enorme velmachine is een soort combine waarmee in een razend tempo grote hoeveelheden bomen gekapt kunnen worden. Een velmachine is in staat om wel 200 bomen per dag te kappen. Door het stilleggen van deze machines wordt het tempo waarin de kap in het oerbos van Bialowieza plaatsvindt, stevig vertraagd. 

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos. 

Gisteren werd de actie succesvol beeindigd. Dit weekend is er een lang weekend in Polen en tot maandag staan de velmachines dus stil. Wel was er een incident aan het einde de auto van Adam Bohdan werd door de politie staande gehouden en doorzocht zonder opgaaf van reden. Bijzondere intresse van de politie leken de buizen te hebben waarmee de activisten levende kettingen vormen. Dit verhaal heeft vast nog een staartje.   

(vert: Wie had gedacht dat dat er zo uitziet?)

Na een drietal blokkades van velmachines in het woud waarvan één blokkade eindigde met een ontzetting van het materieel door de Poolse politie en de andere twee met het beëindigen van de werkzaamheden voor die dag en dus de redding van meer dan 600 bomen. Nu lijkt het er op dat een internationale groep activisten uit Tsjechië, Roemenië en Polen een van de 4 a 5 velmachines in het oerbos van Bialowieza voor langere tijd heeft weten stil te leggen. Gisteren begon de gijzeling van de velmachine samen met de bijbehorende hout transporteerder in het gehuchtje Postolowo. Na confrontatie met de bospolitie werd hier de gijzeling niet beeindigd door de politie, reden daarvan was dat de velmachine op een stuk openbare grond staat die geen onderdeel is van het beheersgebied van het Poolse staatsbosbeheer en waarvoor geen gebiedsverbod geldt.

De situatie deze morgen in Postolowo

Velmachines

Dagelijks trekken die velmachines het oerbos in, om zogenaamd de plaag van letterzetters in het oerbos te bestrijden. Maar feitelijk beschadigen ze de ongeschonden delen van het woud op onomkeerbare wijze en vernielen ze dus de door UNESCO en de EU habitatrichtlijn beschermde delen van het woud. Het verwijderen van de dode stammen verandert de situatie onomkeerbaar; dood hout verdwijnt, met de zware machines worden diepe sporen in de bosgrond getrokken, en het aanplanten van zomereiken, dat vrijwel overal op de kaalgekapte vlaktes gebeurt, levert een onnatuurlijk bos op eenvormig qua soortensamenstelling en  leeftijd. Om bij de bevolking de suggestie te wekken dat er voor het bos goed gezorgd wordt, plant men nieuwe bomen aan en wordt er geen ruimte gegeven aan het natuurlijke verjongingsproces wat essentieel is in een natuurlijkbos.

Woud verliest natuurlijk karakter

Die onomkeerbare beschadiging van het woud toonde het Poolse Wereldnatuurfonds ook nog eens aan met een wetenschappelijk rapport. Dat rapport werd gisteren aangeboden aan de Poolse premier die daarvoor overigens niet uit haar kantoor kwam. Voor het rapport werden de door de Europese habitatrichtlijn beschermde bostypes uitgebreid bestudeerd. Bostypes als haagbeukenbos, bosveen, zacht en hardhout ooibossen en warmte minnende eikenbossen die in het oerbos van nature aanwezig zijn passeerde de revue. Uit het rapport kwam naar voren dat er momenteel twee bedreigingen zijn voor die natuurlijke bossen namelijk, verdroging maar vooral de voortschrijdende omzetting van het oerbos in productiebos. Dat laatste is dus nogal in tegenspraak met wat de Poolse minister Szyszko van milieu stelt namelijk dat hij met zijn acties juist de met de habitatrichtlijn beschermde bostypen aan het beschermen is niets is dus minder waar en dat werd nu ook nog eens wetenschappelijk aangetoond.

Groepsfoto Ecologisch Jongeren Forum

Groepsfoto Jongeren Forum – Foto: PL SBB

Jonge houthakkers

Terwijl in het oerbos het aantal natuurbeschermers toeneemt organiseerde de minister een ‘Ecologisch Jongeren Forum’ een bijeenkomst waarop leerlingen van de verschillende Poolse bosbouwscholen verplicht luisterden naar bosbouwwetenschappers en het gevolg van de minister. Een bijeenkomst waarop in de slotverklaring werd aangegeven dat het doodhout zo snel mogelijk uit het bos verwijderd moet worden en dat ‘actief’ (met de motorzaag) natuurbeheer de enige optie is om het bos te behouden. Dat moet zo vinden de jonge bosbouwers goed aan het publiek uitgelegd worden. De jonge bosbouwers suggereren op advies van de minister dat een bos zonder houthakkers onmogelijk en het publiek slecht geinformeerd dat is een stelling die nogal absurd is.

Steun van overal

Vanuit heel Polen en de rest van de wereld stromen de steunbetuigingen richting de demonstrerende natuurbeschermers en hun aantal groeit met de dag. De media uit heel Polen hebben zich inmiddels verzameld rond de activisten. In meerdere Poolse steden vinden demonstraties plaats, zo waren er demonstraties in Krakow, Katowice, Gdansk, Poznan, Torun in Lublin. Dit weekend is er groot evenement in het bos waarop biologen, publicisten en muzikanten de deelnemers aan de blokkades zullen vermaken en een hart onder de riem zullen steken. Na het weekend zullen we verslag doen van dat evenement en de gebeurtenissen daar om heen. Ondertussen nodigen de activisten in het woud iedereen uit om te komen helpen. Minister Szyszko moet inmiddels ongerust worden want met zoveel tegenstand wordt de UNESCO bijeenkomst in Krakow over twee weken een internationaal fiasco van formaat.
______________________________________________________

Oproep!

Er is in Polen binnenkort een bijeenkomst van UNESCO waar we graag bij willen zijn. Om dat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons