De slag om het oerbos van Bialowieza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aanleiding voor de directe acties van de natuurbeschermers, waar tegen het verbod gericht is, is dat de illegale kaalslag steeds verder doorgaat. Het Poolse Staatsbosbeheer richt deze aan met goedkeuring van de Poolse minister voor Milieu Jan Szyszko. Er wordt nu ook gekapt in de meer dan 100-jarige delen van het bos die aanvankelijk beschermd zouden blijven. 

Het Poolse Staatsbosbeheer reageerde onmiddelijk met een gebiedsverbod voor de volgende boswachterij. Hierdoor is nu vrijwel het hele woud niet meer te bezoeken. Natuurbeschermers hebben daarop gereageerd door zaterdag 27 mei een ´illegaal´ wandelevenement te organiseren en het bos te bezetten. Door het bos hebben een dikke 200 mensen gewandeld. Greenpeace en Stichting Wild Polen hebben inmiddels een kamp opgezet en stoppen dagelijks de harvesters die het bos in gaan. De acties kunnen in het Pools met film en video gevolgd worden via de web pagina 'Beschermers van het woud'

De illusie dat het zuiver gaat om de veiligheid voor toeristen en bestrijding van de schorskevers zijn schijnargumenten gebleken. Er worden nu ook gezonde 100-jarige bomen gerooid. De schors waarin de schorskevers zouden kunnen zitten, blijft ondertussen gewoon in het bos liggen.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos. 

Schors met schorskevers overal op de bosbodemSchors met schorskevers – Foto: Adam Bohdan

 

 

Broedseizoen

Doordat de kap nu plaatsvindt in delen van het bos die officieel onder UNESCO-bescherming vallen, is er sprake van evidente schending van internationale verdragen door Polen. Ook de Europese habitatrichtlijn en de vogelrichtlijn worden geschonden want het kapbesluit is genomen is zonder de consequenties  daarvan voor de natuur te bekijken.

De kap van de 100-jarige bomen schendt niet alleen de Europese wetten. Zonder enige vorm van betrokkenheid van de burger is er ook sprake van schending van het belang van de Poolse burgers. Doordat er nu zelfs midden in het broedseizoen door wordt gegaan met kappen is er ook sprake van schending van de Poolse wet. Adam Bohdan van de stichting Wild Polen stelde in the Guardian dat zijn ergste nachtmerrie aan het uitkomen is. Overal in het bos is het geraas van motorzagen te horen, en dat terwijl strikt beschermde dieren als de zwarte ooievaar en de schreeuwarend aan het broeden zijn.

De met belastinggeld gefinancierde conferentieSfeerbeeld conferentie in Torun – Foto: Poolse Radio

Eco-terroristen

Van de kant van het Poolse Staatsbosbeheer en de minister duurt de ideologische intimidatie en mobilisatie van de boswachters voort. De algemeen directeur van het Poolse Staatsbosbeheer Konrad Tomaszwski stelde op het conservatieve radiostation Katholieke Radio Maria dat: ‘De eerste (bedreiging voor de bosbouw is….) het ecocentrisme, een beweging die gelooft dat je de natuur aan zichzelf moet worden overgelaten, want de natuur kan uitstekend voor zichzelf zorgen, en die gelooft dat de bomen van elkaar houden’.

Om hun argumentatie kracht bij te zetten werd er recent een grote ‘conferentie’ gehouden met als titel: ‘Polen is nog niet verdwenen – het platteland’, georganiseerd door het Katholieke Radio Maria. Deze conferentie ging de druk op de Poolse regering verder vergroten om vooral de boeren, houthakkers en jagers in het land zoveel mogelijk de vrije hand te geven. De leider van Radio Maria priester Tadeusz Rydzyk noemde natuurbeschermers zelfs eco-terroristen omdat ze hoegenaamd schade aan de auto’s van jagers zouden toebrengen. Volgens de deelnemers aan de conferentie bestaat ‘Polen’ alleen als het zich baseert op houtkap, landbouw en jacht. Vreemd was wel dat het Staatsbosbeheer ook weer de grote financier van deze conferentie was en zo dus voor zichzelf lobbyt. 

Dood hout in BialowiezaDood hout in het oerbos – Foto: Adam Bohdan

Reddingskap

Een grote groep internationale bosbouwwetenschappers en bosecologen stuurde ondertussen eind april vanaf de tweede Internationale Conferentie over Bossen in Neuschönau in Duitsland een zeer bezorgde brief naar minister Szyszko. Hierin namen ze onverkort stelling tegen wat in de literatuur bekend staat als ‘reddingskap’, hiermee wordt bedoeld het verwijderen van door bijvoorbeeld schorskevers aangetaste bomen, deze vorm van houtoogst is funest voor natuurlijk bos en werkt zelfs contraproductief voor het bos herstel. Ze gaven ook aan dat meer dan een derde van alle in het bos levende organismes afhankelijk zijn van dood hout en dat voor de genetische overleving van bomen juist de meer dan 1o0-jarige bomen essentieel zijn. Die kennis die volgt uit de moderne bosbouwwetenschap lijkt echter tot de Poolse minister nog niet doorgedrongen. Het gremium van meer dan 70 wetenschappers heeft van de minister dan ook nog niets gehoord.

Politie tijdens illegale bosplantPolitie plant illegaal bos – Foto: Twitter

Oerbos ‘herplanten’

In een ultieme poging om zijn imago wat te verbeteren en de continue stroom aan compromitterende artikelen over zijn beleid en de kritiek uit eigen kringen wat in te perken, ging minister Szyszko eind april zelfs over tot het ‘herplanten’ van het bos. Dat gebeurde door een heel peloton lokale politie en boswachters met spades een recent kaal gekapt stuk oerbos te laten ‘herplanten’. Een dergelijke actie waarbij niet gewacht wordt op de natuurlijke verjonging is echter verdere vernietiging van het oerbos. Het bos zal op deze locatie door de aanplant voor eeuwen niet meer op een natuurlijk bos lijken. Nog schokkender is dat lokale politie door de minister misbruikt werd om illegaal werk te verrichten. Activisten maakte de politie er al op attent dat overheidsdienaren die de wet niet ook na het verdwijnen van die politiek verantwoordelijken vervolgd kunnen worden, zelfs als die daden in opdracht van hoger geplaatsten zijn verricht.

Wat kun je doen vanuit Nederland?

Vanuit het bos komen inmiddels berichten dat de activisten van Greenpeace Polen en Stichting Wild Polen bezig zijn om de kap werkzaamheden te stoppen door zwaar bosbouwmaterieel te blokkeren. In een dergelijk groot bosgebied is dat een lastige opdracht maar ze gaan alles op alles zetten om de werkzaamheden tot stilstand te brengen. Elke vorm van internationale druk kan daarbij een bijdrage zijn. Dat kun je al doen door je steunbetuiging achter te laten op de internationale site: ‘I love Bialowieza’.

_________________________________________

Oproep!

Er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons