Bewijsmateriaal kap oerbos Bialowieza wordt verduisterd

Leden van de Poolse bospolitie ontmantelden gisternacht een door natuurbeschermers opgezette blokkade aan de Woeste gang (Tryb Wilczy). Dit is een bosweg die langs het als Nationaal Park aangemerkte deel van het Bialowieza woud loopt, en die 16 dagen geblokkeerd werd door natuurbeschermers. Langs deze bosweg liggen al enige tijd grote hoeveelheden illegaal gekapt hout opgestapeld, klaar voor transport naar bedrijven die bereid zijn om dit illegaal gekapte hout te kopen en te verwerken.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geweld

De ontmanteling van de blokkade ging met grof geweld. De protesterende natuurbeschermers werden ruw van de verzwaarde tonnen afgetrokken waaraan ze zichzelf hadden vast gemaakt. De hand van een van de demonstranten werd daarbij dusdanig beschadigd dat ze afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Natuurbeschermers die de gebeurtenissen probeerden te filmen kregen klappen. De bospolitie weigerde zich te legitimeren als overheidsdienaren; de ontruimingsactie mag dus als illegaal gezien worden. Als laatste werd de in het midden van de weg opgestelde ‘driepoot’ ontruimd met een brandweerwagen, waarbij opnieuw de wreedste leden van de bospolitie het voortouw namen.

Als laatste werd de in het midden van de weg opgestelde ‘driepoot’ ontruimd waarbij de wreedste leden van de bospolitie het voortouw namen.

Bewijs

De natuurbeschermers blokkeerden juist deze bosweg omdat hier grote massa’s bewijsmateriaal liggen opgehoopt voor de inbreukprocedure tegen de Poolse regering. Grote aantallen illegaal gekapte, meer dan honderdjaar oude stammen van fijnsparren, eiken en andere boomsoorten. Het verbaast dan ook niet dat het Poolse Staatsbosbeheer de stammen zo snel mogelijk wilt afvoeren en moeilijk traceerbaar wilt maken. Afgelopen dinsdag was het weer duidelijk tijdens een tweede hoorzitting in het Europees Hof van Justitie dat de Poolse minister van Milieu, Jan Szyszko, er alles aan gelegen is zoveel mogelijk bewijs te verduisteren, dan wel de waarde ervan in twijfel te trekken.

De hoorzitting vond plaats in aanwezigheid van alle 15 rechters van het Europees Hof. In het Hof suggereerde minister Szyszko dat de Europese Commissie het slachtoffer is geworden van een cyberaanval en dat de satellietfoto’s die als bewijs diende gemanipuleerd waren. Deze foto’s zijn het bewijs waarop de Commissie haar verzoek baseert voor handhaving van de voorlopige voorziening en het instellen van dwangsommen en boetes. De minister beweerde ook nog dat de Poolse regering zo haar best doet om de beschermde biotopen in het woud te behouden en de veiligheid van bezoekers van het bos te garanderen.  

Europese Commissie is slachtoffer geworden van een cyberaanval volgens Poolse minister

De Europese Commissie hield echter voet bij stuk, ondanks het verweer van de minister. Als het Hof gehoor geeft aan de oproep van de Commissie ligt er een zware boete in het verschiet wegens het niet opvolgen van een rechterlijk bevel om de kap in het oerbos van Bialowieza stil te leggen. Aangezien het voor het eerst is dat een land geen uitvoering geeft aan een voorlopige voorziening (bevel om per direct te stoppen met de werkzaamheden die de Europese wetten schenden tot er een uitspraak is), bewegen rechters en de Commissie zich hier op onbekend terrein.

De Europese wetgeving heeft een dergelijke situatie eigenlijk niet voorzien. Er wordt daarom gebruik gemaakt van een artikel dat stelt dat het Hof alle mogelijk passende middelen mag inzetten om een land te dwingen de Europese wetgeving na te leven. Gezien de urgentie van de zaak zal het Hof nog deze maand een uitspraak doen over de voorlopige voorziening.

Haast

Maar haast is geboden. Het Poolse Staatsbosbeheer onder leiding van Tomaszewski, een vertrouweling van de minister, zet de illegale kap van het woud van Bialowieza gewoon voort. De hoeveelheden hout die de afgelopen maanden in het woud zijn geoogst liggen dicht bij de totalen die voorzien zijn in het door Szyszko eerder gewijzigde bosbeheersplan. Het vermoeden rijst dat ze dit plan – dat geldig zou moeten zijn tot 2021 –  in het bestek van 1 jaar willen realiseren.

https://www.facebook.com/dlapuszczy/videos/1882807678715147/

Video van de ontruiming van de blokkade aan de Wilde gang Bron: www.facebook.com

Openbare veiligheid

De minister beweerde in Luxemburg met droge ogen dat al het kapwerk in het woud van Bialowieza vooral ten doel heeft de veiligheid van toeristen in het bos te garanderen, iets dat theoretisch zou mogen in het kader van de voorlopige voorziening. Op Twitter ontstond hierdoor een ronduit komische discussie tussen Anna Malinowska (de Persvoorlichter van het Poolse Staatsbosbeheer) en een journalist. Die journalist vroeg haar hoeveel mensen er al zijn overleden door omvallende fijnsparren. Haar reactie daarop was: “Nog niemand, maar we gaan niet met onze armen over elkaar wachten tot het zover is”.

De Poolse natuurbeschermers zetten ondertussen alles op alles om de kap zoveel mogelijk te blijven bemoeilijken, ondanks dat de enorme hoeveelheden aangerukte bospolitie en de invallende winter hun werk steeds moeilijker maken. Ondertussen hoopt iedereen op een spoedig en helder signaal uit Luxemburg.

Om onze eigen rapportages mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Doneer dan middels onderstaand formulier. Let op: Bij ik doneer graag dient een getal ingevuld te worden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons