Besluit over kap laatste Europese oerbos ligt weer bij rechter

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In zijn motivering gaat de Ombudsman uitgebreid in op de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. In de totstandkoming van dat besluit ziet de Ombudsman een schending van de rechten van de Poolse bevolking om deel te nemen aan besluitvormingsprocessen die de staat van het milieu ingrijpend wijzigen. Een van de belangrijkste redenen om het besluit aan te klagen is de manier waarop de minister voorbij is gegaan aan alle door Poolse natuurbeschermingsorganisaties aangedragen argumenten en het feit dat de minister niet wezenlijk inhoudelijk op die argumenten heeft gereageerd bij het nemen van zijn besluit.

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos.

EdelhertEdelhert

Katholiek

In zijn motivatie toont de Ombudsman zijdelings ook nog even aan dat de minister met zijn handelen in strijd met de katholieke leer handelt. Het besluit van de minister is volgens de Ombudsman duidelijk in strijd met de laatste encycliek van de Paus. Die argumentatie moet deze minister die er prat op gaat zeer katholiek te zijn en die regelmatig op Radio Maria optreedt en via dat kanaal zijn achterban toespreekt, toch steken. Hij zal voor zichzelf aan moeten tonen dat dat argument niet steekhoudend is.

Als de dagvaarding door de Ombudsman resulteert in een voor de minister negative uitspraak van het Administratief Hof heeft dat een schorsende werking, een schorsende werking die de inbreukprocedure van de Europese Commissie niet heeft. Als het besluit geschorst wordt dan wordt het verder winnen van hout illegaal als de in het oude plan vastgelegde 48,5 duizenkubieke meter overschreden wordt. Dat zou betekenen dat het Poolse staatsbosbeheer in Bialowieza alleen nog illegaal kan kappen of in ieder geval dat geen kuubje hout meer uit het bos mag verdwijnen, een zegen voor het oerbos.

Ontslagen houthakkers

Het belangrijkste argument van de Ombudsman om de minister voor de rechter te slepen is dat hij de burgers onvoldoende ruimte heeft gegeven mee te praten over zijn besluit. De minister heeft meerdere malen bewezen alleen open te staan voor positieve reacties van medewerkers van het Poolse staatsbosbeheer woonachtig rond het oerbos. De minister reageert als door een wesp gestoken op de argumnentatie van de Ombudsman en beweert dat de lokale bevolking niet is geraadpleegd bij het eerdere beperken van de houtkap tot 48,5 duizend kubikemeter en dat de Ombudsman daarover geen procedure heeft aangespannen. Feit is echter dat het beperken van de houtkap in tegenstelling tot het vergroten van de houtkap resulteert in aanzienlijk minder aantasting van de natuur, hoewel de minister waarschijnlijk anders zal beweren.

Alleen het verzamelen van positieve reacties van direct omwonende vindt de Ombudsman onvoldoende

Duidelijk is wel dat het enkel verzamelen van positieve reacties op de voorgenomen kap van directe omwonende onvoldoende is als inspraak wat betreft de Ombudsman. De hele inspraak procedure moet dus opnieuw een eis die eerder ook UNESCO al had neergelegd bij de minister. Het snel maken van een nieuw beheersplan met een goede inspraakprocedure is essentieel geworden om verder gezichtsverlies voor de minister te beperken. Zonder dat kan er in de toekomst namelijk helemaal geen hout uit het bos meer worden gehaald, dat zou de lokale houtvesterijen de komende 10 jaar stil leggen, met ontslag van houthakkers als gevolg. Vraag is natuurlijk wel of het bos nog houthakkers nodig zal hebben en of het tot nationaal park verklaren van het hele gebied economisch uiteindelijk niet veel voordeliger zal zijn?

Internationaal belang onbegrepen

Zowel de conservatieve Poolse media als de Minister lijken op geen enkele manier begrip te hebben voor het standpunt dat het oerbos van Bialowieza niet alleen bestemd is om te voorzien in de behoefte van de lokale bevolking, maar ook nationaal en internationaal een enorme waarde vertegenwoordigt. De argumenten van de Ombudsman worden weggehoond zonder dieper in te gaan op hun fundament.

Zelfs Wit-Russiche natuurbeschermers beginnen zich ernstig zorgen te maken

Zelfs Wit-Russiche natuurbeschermers beginnen zich inmiddels ernstig zorgen te maken over de mogelijke status wijziging die het gedrag van de Poolse overheid voor dit UNESCO werelderfgoed zou kunnen hebben. Een Wit-Russische natuurbeschermingsactiviste gaf aan dat de bewering van het Poolse staatsbosbeheer dat in het Wit-Russische deel van het woud gekapt wordt om de letterzetterkevers te bestrijden niet klopt. het Poolse staatsbosbeheer lijkt het gebrek aan kennis over wat er aan de Wit-Russische kant van de grens te misbruiken om het eigen ingrijpen goed te praten.

_______________________________________________________

Oproep!

OneWorld wil dit najaar zelf op reportage in Bialowieza. Om deze reis mogelijk te maken, zijn wij een crowdfundingactie gestart. Vind je het belangrijk dat dit verhaal gemaakt wordt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. Onder de donateurs verloten we twee kaartjes voor de première van de film Les Saisons in december dit jaar. 
_______________________________________________________

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons