Al dat netflixen is niet chill voor het klimaat

De streamingdiensten doen prima zaken tijdens de coronacrisis. Maar al die mensen die wereldwijd seizoen 3 van Stranger Things bingewatchen, zorgen voor een CO₂-uitstoot van 189 miljoen kilo: evenveel als 675 miljoen autokilometers. Kan dat niet wat duurzamer?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nu vanwege de coronacrisis sociaal contact tot een minimum is beperkt, en ook bioscoopbezoek geen optie meer is, draaien streamingdiensten overuren. Ook een aantal (al dan niet geannuleerde) filmfestivals en -platforms hebben hun filmaanbod online beschikbaar gesteld – sommigen zelfs gratis. Zo biedt documentairefestival IDFA driehonderd documentaires aan die je gratis kunt streamen, en kun je een deel van de geplande filmselectie van Movies that Matter online bekijken. Cinetree – een Nederlands filmplatform met elke maand een selectie films – geeft thuisblijvers de mogelijkheid het aanbod tot 6 april kosteloos te bekijken. En Cineville-abonnees krijgen toegang tot bioscoopfilms via de speciaal opgezette streamingdienst Vitamine Cineville.

Het internetverkeer groeit

Ook naast de bekende streamingdiensten zijn er tijdens deze dagen van quarantaine kortom opties genoeg om vanaf de bank films en series te streamen. Maar waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat, is dat elke seconde die je streamt een kleine CO₂-uitstoot als gevolg heeft. Alle data die nodig is bij het online streamen van videocontent staat opgeslagen op een server in een datacenter. Deze servers verbruiken ontzettend veel elektriciteit en er is een heleboel water nodig om ze te koelen. Wanneer je een serie of film kijkt, wordt de data vanaf de server naar je laptop of televisie verstuurd en ook dat kost stroom.

Bekende streamingdiensten verlaagden hun videokwaliteit zodat het internetverkeer niet overbelast raakt

De meeste streamingdiensten zien sinds de coronacrisis een stijging in het aantal abonnees. Zo meldde Disney+ tussen 14 en 16 maart drie keer meer nieuwe aanmeldingen dan normaal. Ook het Nederlandse Videoland ziet een flinke groei in het aantal klanten. Hoeveel meer we precies streamen sinds de crisis, is nog niet duidelijk. Maar na een oproep van de Europese Commissie hebben bekende streamingdiensten hun videokwaliteit verlaagd zodat het internetverkeer niet overbelast raakt.

Al vóór de coronacrisis streamden we wat af met z’n allen. In 2015 bestond volgens Greenpeace 63 procent van al het internetverkeer wereldwijd uit gestreamde video’s. In datzelfde jaar was Netflix alleen al goed voor meer dan eenderde van het internetverkeer in Noord-Amerika. En naar verwachting gaan we in de toekomst alleen maar meer streamen: in 2022 zal meer dan 82 procent van het internetverkeer door videostreaming komen. Dat blijkt uit de meest recente Visual Networking Index (VNI) – een jaarlijkse voorspelling van de wereldwijde groei van het internetverkeer.

De opkomst van streamingdiensten

Het aantal streamingdiensten is de afgelopen jaren flink toegenomen met onder andere de komst van Apple TV en Disney+ in 2019. Ook in Nederland zijn verschillende nieuwe diensten ontstaan als Videoland, NLziet en NPO Start Plus. Ondanks deze nieuwe concurrentie blijft Netflix veruit de populairste streamingdienst – wereldwijd én in Nederland. Niet voor niets werd het woord ‘netflixen’ in 2016 toegevoegd aan de online Dikke van Dale. Netflix heeft in totaal ruim 167 miljoen abonnees in meer dan 190 landen. Nederland heeft 3,3 miljoen Netflix-gebruikers.

Energieverbruik

Voorlopig lijkt het er niet op dat het stroomverbruik van Netflix zal afnemen. Integendeel: vorig jaar steeg die met 84 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In heel 2019 verbruikte Netflix wereldwijd evenveel stroom als 40.000 gemiddelde Amerikaanse huishoudens bij elkaar. De streamingdienst maakt hierbij onderscheid tussen het directe en indirecte energieverbruik. Het directe energieverbruik – de elektriciteit die de kantoren en studio’s van Netflix verbruiken – vormt 20 procent van het totale energieverbruik. Het indirecte energieverbruik – de elektriciteit die de datacenters en servers laten draaien – is goed voor 80 procent van het totaal en dus de grootste stroompost.

In heel 2019 verbruikte Netflix wereldwijd evenveel stroom als 40.000 gemiddelde Amerikaanse huishoudens bij elkaar

In bovenstaande berekening is de stroom die je thuis verbruikt met je televisie, laptop of tablet nog niet meegenomen. Bij een televisie is het energieverbruik vooral afhankelijk van het energielabel en de grootte van het scherm – hoe kleiner, hoe energiezuiniger. Een laptop verbruikt minder stroom dan een desktopcomputer – tenzij je de laptop aansluit op een televisiescherm – en een tablet minder dan een laptop.

Datacenters zijn notoire grootgebruikers van stroom, dat is al langer bekend. Daarom roept Greenpeace grote internetbedrijven als Netflix al jaren op om hun datacenters van stroom uit hernieuwbare energie te voorzien. In tegenstelling tot andere grote streamingplatforms, zoals Apple en Facebook, is Netflix weinig transparant over haar energiebronnen en hoe zij de impact op het milieu wil verminderen.

Hoeveel stroom verbruiken de best bekeken Netflix-series?

Save On Energy – een energievergelijkingssite uit Canada – onderzocht hoeveel CO₂-uitstoot het streamen van Netflix-producties kost. Om dat inzichtelijk te maken, zie je hieronder hoeveel stroom de volgende vijf series – de best bekeken series op Netflix tussen oktober 2018 en september 2019 – verbruiken:

  • Stranger Things: Het derde seizoen van de sciencefictionserie kwam in juli 2019 uit. Het seizoen in een keer bingewatchen, kost bijna drie kilo CO₂-uitstoot. In totaal is het seizoen wereldwijd 64 miljoen keer gestreamd. Dat betekent een CO₂-uitstoot van 189 miljoen kilo: evenveel als 675 miljoen kilometers met de auto. Dat is ruim 28.000 keer heen en weer tussen Kaapstad en Marrakesh.
  • The Umbrella Academy: In februari 2019 ging het eerste seizoen van deze serie in première, die door 45 miljoen Netflix-gebruikers werd bekeken. Dat veroorzaakte een CO₂-uitstoot van 164 miljoen kilo.
  • You: Het eerste seizoen van tien afleveringen werd in september 2019 uitgebracht. In totaal streamden 40 miljoen Netflix-gebruikers deze serie, met een CO₂-uitstoot van bijna 119 miljoen kilo tot gevolg.
  • La Casa de Papel: In juli 2019 kwam het derde seizoen met van deze Spaanse serie uit. De acht afleveringen werden 44 miljoen keer gestreamd, tegen een CO₂-uitstoot van ongeveer 111 kilo. Méér kijkers dan de serie You, minder CO₂-uitstoot doordat het seizoen van La Casa De Papel minder afleveringen heeft.
  • Sex Education: Seizoen 1 van deze Britse serie bestaat uit acht afleveringen en ging in januari 2019 in première. 40 miljoen Netflix-gebruikers bekeken de serie, met 106 kilo CO₂-uitstoot tot gevolg.

Hoe stream je verantwoord?

Waar je ooit naar de videotheek moest om voor je filmavondje de nieuwste blockbuster te huren, heb je nu met één druk op de knop toegang tot een oneindig aanbod van bingewaardige films en series. Maar die ene druk op de knop brengt dus een hoop ellende voor het klimaat met zich mee. Zijn er manieren om met minder schuldgevoel je favoriete film of serie te streamen? Meer inzicht in je dataverbruik kan mogelijk helpen bij het maken van de juiste keuzes. Hiervoor ontwikkelde het Shift Project – een Franse denktank over de energietransitie – een extensie die laat zien wat je aan energie verbruikt en uitstoot wanneer je het internet gebruikt. De extensie is alleen op Mozilla Firefox te gebruiken, maar die browser kun je gratis downloaden.

Verminder je datagebruik door je beeldkwaliteit lager te zetten en te streamen via Wifi in plaats van 4G

Alternatieve streamingdiensten die volledig op hernieuwbare energie draaien, zijn er helaas nog niet. Greenpeace onderzocht wel hoe groen de bestaande videostreamingdiensten zijn, en daar valt een hoop winst te behalen. YouTube komt met een score A veruit als beste uit de test. Deze dienst is het meest transparant over haar energieverbruik – dat voor minstens 50 procent uit schone energie bestaat. In de middenmoot staat Amazone Prime met een C gevolgd door Netflix, HBO en Vimeo met een D. Onderaan het lijstje staan Hulu en Vevo met een F – de laagste score.

Heb je de keuze, dan is streamen via YouTube dus het meest verantwoord. Maar ook als Netflix-fanaat zijn er manieren om je eigen dataverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door alleen te streamen via Wifi in plaats van 4G. In de instellingen in de Netflix-app op je telefoon kun je ervoor kiezen dat de app nooit via je mobiele netwerk streamt. Je verbruikt ook minder data – en dus minder stroom – door een film via Wifi te kijken op je mobiel of tablet in plaats van op de televisie. Je kunt de beeldkwaliteit in je Netflix-account aanpassen van ‘hoger’ naar ‘standaard’, ook dat scheelt data. Tot slot is het een stuk duurzamer om samen met vrienden te netflixen in plaats van ieder vanaf je eigen bank – al is dat laatste, nu we allemaal zoveel mogelijk binnenblijven, natuurlijk lastig.

We leven in onzekere tijden door het coronavirus. Er is behoefte aan betrouwbare informatie én verdieping. We hopen dat je dit bij ons vindt en wil bijdragen aan onze onafhankelijke journalistiek.

Dit kan je doen door te doneren of je te abonneren op ons magazine. Alvast bedankt!

Is de coronacrisis dan op zijn minst goed voor het klimaat?

Nog sneller internet met 5G: tegen welke prijs?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons