Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iets minder dan 5 procent van de Nederlanders eet (vrijwel) geen vlees. Daarmee zijn vegetariërs flink in de minderheid. Aan de markt van vleesvervangers kan dat niet liggen: uit onderzoek blijkt dat het aanbod vleesvervangers al jaren flink aan het stijgen is.

Het aanbod bedient ook de groep die minstens eens per week een vleesloze dag inlast: naar schatting wel de helft tot drie kwart van de Nederlanders. Als al die mensen tijdens het eten een vleesvervanger zoeken, zijn ze in veel supermarkten een stuk duurder uit. De vegaburgers en groenteschijven zijn gek genoeg een stuk prijziger dan ‘gewoon’ vlees. In sommige gevallen per kilo zelfs vier keer zo duur.

Veel goedkoper, én vaak gezonder (want: minder zout, geen suiker) en lekkerder is het om zelf vleesvervangers te maken, als je tenminste weet hoe. Journalist en kookboekenschrijver Joke Boon schiet je te hulp in haar boek De Vega Optie, vol recepten voor home-made vleesvervangers. We gingen bij haar langs om de kunst af te kijken.

Wil je het recept van de satéburger nog eens rustig doorlezen? Hieronder vind je de volledige bereiding uit het boek De Vega Optie. Eet smakelijk!

receptkaart-De-vega-optie-a5-2
elegance-thika-437925-unsplash

Vlees noch vis

Een groeiende wereldbevolking en meer welvaart betekent meer vraag naar vlees. Maar meer…

OW Burger

Je vegaburger duurzamer dan kipfilet? Niet altijd

Waarom de ene vleesvervanger veel duurzamer is dan de andere.

Over de auteur

Redactiestagiair

Yannick Bertrand (1996) is student journalistiek en houdt zich graag bezig met de thema’s cultuur, duurzaamheid en identiteit.
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Redactiestagiair

Romy de Weert (1997) is studente journalistiek en verdiept zich in alles wat met de aarde, het klimaat en het milieu te maken heeft.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief