Nederland eet de meeste ijsjes ter wereld, gevolgd door China en de VS. Dat we 34 minuten moeten wandelen om één schepijsje – twee bolletjes (zo’n 200 kcal) – te verbranden, dat lijkt ons niet uit te maken.
Hoorntje of bakje?
Wat is milieuvriendelijker: ijs op een hoorntje of in een kartonnen bakje? Dat blijkt nog nooit echt doorgerekend. Wij gokken op het hoorntje. Tip: was de plastic bak van supermarktschepijs om en je hebt een prima vriesdoos. Kartonnen schepijsverpakkingen mogen bij het plastic afval.
Maar hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van het ijs zelf? Dat zie je in de Making Of-video hieronder.
Duurzaam?
• Met het Fairtrade-label is het riet voor de suiker in het ijs niet gekapt onder gevaarlijke omstandigheden en zijn de rietkappers niet onderbetaald. Dit geldt ook voor exotische ijs smaken als choco-lade, banaan, koffie en pistache.
• IJs bereid met biologische zuivel en biologisch geteelde toevoegingen (fruit, cacao, noten). Te koop in natuurwinkels en in diverse supermarkten.
• Er is ijs zonder zuivel, eieren en andere niet-plantaardige ingrediënten. Het is dan gemaakt van soja-, amandel- of rijstmelk, kokosvet of cacaoboter en plantaardig eiwitpoeder. Vegan ijs is meestal lactose- en glutenvrij. Veel sorbetijs is ook geschikt (bekijk het etiket!).
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met EOS Magazine.