Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In het kader van de Week Tegen Racisme (16 tot en met 20 maart) spreken Seada Nourhussen en Enis Odaci van Nieuw Wij met Maurice Seleky van Pakhuis de Zwijger over hoe zij media inzetten tegen discriminatie en racisme, zowel binnen de mediawereld als in de Nederlandse maatschappij.

Het gesprek gaat over hoe media omgaan met racisme en discriminatie, en hoe mainstream media daarin verschillen van kleinere organisaties als OneWorld en NieuwWij. Nourhussen en Odaci spreken over taal, over (niet) neutraal zijn en over racisme niet als mening behandelen, maar als feit bestrijden.

Veel mainstream media kiezen het redelijke midden, willen geen oordeel vellen over discriminatie en racisme

Nourhussen: “Veel mainstream media kiezen het pad van het redelijke midden, en willen geen oordeel vellen over discriminatie en racisme. Maar wij zijn niet waardevrij.” Ze vertelt hoe OneWorld probeert om niet alleen te informeren, maar mensen ook handvatten wil geven om zélf anders te handelen. Ze spreken over journalisten en schrijvers en over de rol van hun eigen identiteit. Nourhussen: “Het levert een anders perspectief op als je iemand die niet tot de dominante groep behoort een verhaal laat maken.” Zo zal de redactie proberen om bij een artikel over non-binaire genderidentiteiten een schrijver te vinden die zelf non-binair is. In een relatief homogeen medialandschap is dat belangrijk, zegt Nourhussen: “In het gesloten bolwerk wil ik mensen een plek geven die wel degelijk kunnen schrijven en journalistiek werk kunnen verrichten, maar vaak geen kans krijgen.”

Bron: www.youtube.com
seada

Podcast: ‘Nederlandse media zien debat als entertainment’

Interview met Seada Nourhussen over de taak & toekomst van de journalistiek.

Zoë-Onesy-tekst-1170×680

‘Je moet als journalist altijd alert zijn op je blinde vlekken’

In gesprek met de makers van de Bonte Was Podcast over de blinde vlekken in de media.

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief