Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vrolijk gekleurde beertjes en winegums, (Engelse) drop en zure matten, we zijn er dol op. En dat is niet zo gek: snoep bestaat voor 75 tot bijna 100 procent uit suiker. Of snoep verslavend is, daarover verschillen de meningen (er heeft immers nog nooit iemand een snoepwinkel overvallen), maar feit is dat je door suiker dopamine aanmaakt in je hersenen. En dat geeft voor even een lekker gevoel.

Bron: youtu.be

Het gros van de snoepsoorten is gemaakt van kristalsuiker (oftewel gewone tafelsuiker, sucrose of sacharose) en dat komt van suikerbieten of uit suikerriet. Het wordt ook gecombineerd met glucosestroop, dat zoeter en goedkoper is, uit bijvoorbeeld maïs, aardappelen of graan. Bij biologisch snoep en snoep uit natuurvoedingswinkels zijn de suiker en glucosestroop van biologische teelt.

Biet- of rietsuiker

Wat zijn de verschillen tussen suiker uit een biet of uit riet? Suikerbiet groeit voornamelijk op het noordelijk halfrond, met als grootste producenten Frankrijk, Rusland en Duitsland. Suikerriet groeit op het zuidelijk halfrond met Brazilië, China en India als topproducenten.

Eén kilopak suiker geeft net zoveel CO2-uitstoot als twee tot vier kilometer autorijden

Als het gaat om de CO2-uitstoot per kilo biet of rietsuiker (van teelt tot en met productie) zijn er nauwelijks objectieve studies te vinden. De cijfers variëren voor bietsuiker tussen de 610 gram (Duitse suiker) en 1040 gram (Amerikaanse suiker) CO2. Voor rietsuiker ligt het rond de 550 gram CO2. Vergeleken met de uitstoot van autokilometers is dat bij een kilopak suiker zo’n twee tot vier kilometer.

Water

Riet vraagt om meer water dan biet: 1500 liter tegenover 935 liter per kilo suiker. Hoeveel water de teelt exact vergt, hangt ook af van het klimaat in het land van herkomst. In Nederland en België is het klimaat zeer gunstig voor de bietenteelt en vraagt een kilo suiker nog geen 500 liter. Haal je bietsuiker uit het droge Iran, dan is er bijna 2000 liter water nodig.

Het kan voorkomen dat suikerrietkappers onder slechte omstandigheden moeten werken: in Midden-Amerika sterven duizenden kappers op jonge leeftijd door chronisch nierfalen veroorzaakt door lange werkdagen in de brandende zon met te weinig drinkwater.

Hollands snoep

De suiker in het snoep van grote Nederlandse snoepproducenten komt van bieten uit eigen land, of uit omringende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Relatief weinig transportkilometers dus. Door te kiezen voor biosnoep met biobietsuiker of bioglucosestroop uit eigen land, houd je de CO2 en watervoetafdruk zo laag mogelijk.

Er is ook suikervrij snoep zonder kristalsuiker. Dan wordt het gezoet met zoetstoffen of met natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld honing, ahornsiroop, dadels, kokosbloem of het caloriearme stevia.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.
Meer lezen over de weg en impact van suiker: eostrace.be

avocado-2115922_1920

Vet gezond

Hoe blij moeten we zijn met de avocadogekte? Je ziet het in: The Making Of Avocado.

shutterstock_596670836

Veenverdriet

Video: wat zit er eigenlijk in potgrond?

Over de auteur

Redacteur EOS

Marieke van Schoonhoven is redacteur voor Eos (Vlaams wetenschappelijk tijdschrift) en coördineert Eos Tracé, digitaal platform van Eos …
Bezoek auteurspagina
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Redactiecoördinator

Bezoek auteurspagina
TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief