Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bij de supermarkt of bloemenstal koop je meestal rozen uit Afrika: 67 procent komt daar vandaan. De teelt vindt vooral plaats in Kenia en Ethiopië, waar het warm en zonnig is, en de lonen laag zijn. Sinds 2000 komt nog maar 23 procent uit Nederland. Dat gaat om teelt in het Westland van speciale rozen voor de export en chiquere bloemist. Meer over de groei en productie van rozen zie je in onderstaande video.

Eerlijk?
In Kenia werken zo’n 100.000 mensen in de bloementeelt, vooral vrouwen. Pluksters maken lange dagen, vaak zonder goede bescherming tegen hitte en bestrijdingsmiddelen. De rozenteelt vraagt veel water in de toch al droge gebieden. Mensenrechtenorganisaties strijden voor een leefbaar loon en betere arbeidsomstandigheden. Je helpt hen door het kopen van ‘eerlijke’ rozen voorzien van een keurmerk.

Leefbaar loon
Van de 70 cent die een roos in de winkel kost, krijgt een Afrikaanse plukster 2 cent. Dat is niet genoeg voor onderdak, voedsel, medicijnen en onderwijs voor de kinderen. Om een leefbaar loon te verdienen, moet het salaris in Kenia verdubbelen en in Ethiopië verdriedubbelen, zegt Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos.

Rozenkweek
Rozen komen uit grote kassen. Het is er zomers warm en maar vier uur per dag donker. Aan een rozenplantje groeien vier tot vijf rozenstengels. Na acht weken is een roos klaar voor de pluk. Het blijkt lastig rupsen, larven en schimmels buiten de kas te houden, daarom gebruiken telers regelmatig bestrijdingsmiddelen.

Mest & water
Rozenplanten groeien in lange kunststof bakken op steenwol. Elk plantje heeft een eigen druppelaar die alle voedingsstoffen (kunstmest) en water toevoert. Rozen zijn dorstig en vragen per plant bijna een halve liter water per dag. Ze zijn ook gevoelig: een kas moet op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid blijven.

Bijengif
Rond Valentijnsdag 2018 onderzocht Greenpeace bloemen op bestrijdingsmiddelen. Drie van de vier rozen bevatten gifresten tegen insecten en schimmels. Vaak zijn dat neonicotinoïden, stoffen waar bijen veel last van hebben. Wil je zeker weten dat je boeket bijvriendelijk is? Koop dan bloemen met het EKO-keurmerk.

Afvalwater
Afvalwater uit een rozenkas bevat resten kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In Nederland is lozen op oppervlaktewater verboden: mest bevordert algengroei en zuurstofloos water, bestrijdingsmiddelen zijn giftig voor het waterleven. In Afrika ontbreken regels en stroomt het afvalwater sloten en plassen in.

Plastic of zijde?
Plastic of zijden rozen staan ‘eeuwig’ en zijn in die zin letterlijk duurzaam. De kunststof roos is overigens milieuvriendelijker dan die van zijde.

Innovatief
De meest duurzame rozenkweker van Nederland gebruikt uitsluitend regenwater, geen gas en verbruikt 40 procent minder (en groene) energie, en zet vooral biologische bestrijdingsmiddelen in.

Per vliegtuig
Hoewel Afrikaanse rozen per vliegtuig naar Nederland komen, is de CO2-uitstoot ervan niet altijd groter dan die van Hollandse rozen: in Afrikaanse kassen is minder verlichting en verwarming nodig. Maar rozen uit een moderne energiearme Nederlandse kas zijn nóg klimaatvriendelijker.

Keurmerken
Er zijn ‘eerlijke’ rozen (Max Havelaar, Fairtrade) verkrijgbaar, waarbij de arbeiders een redelijk loon krijgen. Er zijn ook milieu- en klimaatvriendelijke rozen (EKO, Biologisch, Milieukeur/PlanetProof). Of koop je rozen bij de duurzame bloemist of teler (Barometer Duurzame Bloemist, MPS).

Advies
Mensenrechtenorganisaties adviseren fairtrade rozen. Milieuclubs zijn sowieso geen rozenfans en zien liever dat je voor een ander cadeau kiest.

Waar?
Fairtrade rozen koop je bij LIDL, Jumbo en Plus. Bij Albert Heijn vind je duurzame trosanjers. Een duurzame bloemist in de buurt vind je op mijnduurzamebloemist.nl. Biologische bloemen zijn er uitsluitend in de lente en zomer.

TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Over de auteur

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief