Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De avocado is het achtste wereldwonder, zo lijkt het wel. Hij zou veroudering tegengaan, helpen bij gewichtsvermindering en de kans op hart- en vaatziekten en zelfs kanker verminderen. Hoewel het onmogelijk is om zulke voordelen toe te kennen aan één voedingsmiddel, is de peervormige bes wereldwijd flink populair: de oogst verdrievoudigde tussen 1994 en 2016. Maar liefst 70 procent van de avocado’s wordt verbouwd in Midden-Amerika, waar de vrucht ook vandaan komt. De oorspronkelijke naam – uit het Nahuatl, de taal van de Azteken – is ahuakatl, oftewel teelbal.

Bron: youtu.be

Een avocado rijpt niet aan de boom, dat gebeurt pas ná de pluk. Ideaal als de tijd nog niet gunstig is om ze te verkopen, bijvoorbeeld omdat de prijs nog zal stijgen. Om ze te oogsten zijn halsbrekende toeren nodig: met speciaal gereedschap om het steeltje door te knippen, klimmen de plukkers via een ladder in de 9 tot 18 meter hoge bomen.

aguacates-avocado-avocados-1261994

Uit Europa of van overzee

Het overgrote deel van de avocado’s komt uit Mexico (42 procent van de wereldproductie), maar dat is met name bestemd voor de Verenigde Staten. Europeanen eten vooral Peruaanse, Chileense, Keniaanse en Zuid-Afrikaanse avocado’s, die in gekoelde containers per vrachtschip komen. Van dichterbij zijn er Spaanse, Italiaanse en Griekse avocado’s, maar dat zijn er relatief weinig – de grootste Europese producent Spanje is goed voor 1 procent van alle avocado’s wereldwijd. Het Zuid-Europese klimaat is eigenlijk te droog en te warm voor de vrucht.

In Zuid-Afrika legt de avocadoteelt te veel druk op water- en grondgebruik

De Europese avocado’s leggen veel minder kilometers af en dat scheelt al snel de helft in CO2-uitstoot ten opzichte van overzeese avocado’s (0,43 gram CO2 per kilo tegenover 0,88 gram). Toch scoren ook de vruchten uit andere continenten een voldoende op milieuimpact, volgens MilieuCentraal. De voorlichtingsorganisatie raadt alleen avocado’s uit Zuid-Afrika af: daar legt de teelt te veel druk op het gebruik van grond en water.

Illegale waterleidingen

Behalve in Zuid-Afrika zijn delen van Peru en Chili eigenlijk ook te droog voor de avocadoteelt. In de Chileense provincie Petorca heeft grootschalige teelt, in combinatie met klimaatverandering, ertoe geleid dat de rivieren Ligua en Petorca zijn uitgedroogd. Ook de grondwaterspiegels zijn fors gedaald. Daardoor is de bevolking nu veelal afhankelijk van tankwagens voor water, dat niet altijd van voldoende kwaliteit is. Ook leidt een aantal telers rivierwater via illegale, ondergrondse pijpleidingen naar hun boomgaarden. In 2011 werden er via een satelliet 65 leidingen ontdekt in Petorca.

In samenwerking met EOS Magazine.

The making of honing

Waarvan en onder welke omstandigheden wordt deze zoetigheid gemaakt?

The making of hummus

Waarvan en onder welke omstandigheden wordt de begeerde kikkererwtenpuree gemaakt?

DSC0031_kleiner_lichter

Over de auteur

Freelance journalist en eindredacteur

Leonie Hosselet is freelance journalist en eindredacteur voor onder andere OneWorld, Trouw en de Volkskrant. Ze schrijft voornamelijk over …
Bezoek auteurspagina
TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief