Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De jonge vrouwen Kellu en Fanny wonen momenteel in een vluchtelingenkamp in Bama, gelegen in Borno, de Nigeriaanse staat die het hevigst is getroffen door aanvallen van terreurgroep Boko Haram. Bama is terugveroverd door het Nigeriaanse leger, maar ligt nog altijd in puin. Zo’n 23.000 ontheemde personen leven in een groot, uit witte tenten bestaand, vluchtelingenkamp. Kellu en Fanny waren slaven van Boko Haram en werden door de rebellen ontvoerd toen zij met hun families probeerden te vluchten. Beide vrouwen lukte het aan Boko Haram te ontsnappen, en zij proberen nu voorzichtig hun leven opnieuw op te bouwen.

Sinds 2013 zijn ruim duizend minderjarige jongens en meisjes ontvoerd door Boko Haram

Totdat Boko Haram in april 2014 het nieuws bereikte met de ontvoering van 276 vrouwelijke studenten uit een school in Chibok, Borno, had de wereld nog nooit van de terroristische groep gehoord. Ondanks de internationale aandacht van de Bring Back Our Girls-campagne, zijn 112 van de meisjes nog altijd in handen van Boko Haram. Volgens Unicef zijn sinds 2013 ruim duizend minderjarige jongens en meisjes ontvoerd door Boko Haram. Deze documentaire vertelt de schokkende verhalen van Kellu en Fanny.

Bron: youtu.be

Enkele dagen na ons bezoek aan Bama werd Fanny dood aangetroffen. Op dat moment was ze 28 weken zwanger, van een man die ze in het vluchtelingenkamp had ontmoet. Hoe zij is overleden is nog onbekend. Zij laat een 1-jarig kind achter, dat werd verwerkt en geboren in de periode dat Fanny door Boko Haram werd gegijzeld.

Deze film is gemaakt ter nagedachtenis van Fanny.

In 2017 waren 1,7 miljoen Nigerianen binnenlands ontheemd

Vluchtelingen

Vooral vrouwen gebruikt voor menselijke bombardementen

Van de 430 aanslagen middels menselijke bombardementen* – gepleegd door Boko Haram tussen 2011 en juni 2017 – werd meer dan de helft door een vrouw uitgevoerd. In het noordoosten van Nigeria worden vrouwen vaak niet als gelijkwaardig gezien. Door deze ongelijke positie zijn ze gemakkelijk te manipuleren.

Menselijke bombardementen

Toename aantal aanslagen in Nigeria

Boko Haram was aanvankelijk een niet-gewelddadige groepering, maar begon in 2009 te militariseren. Het aantal aanslagen in Nigeria groeide daarmee in een korte tijd van 6 in 2005 naar 662 in 2014. Alleen Irak en Afghanistan hadden in 2016 meer onder terrorisme te lijden.

Aanslagen

Humanitaire ramp in Bama, Nigeria

In de herfst van 2014 greep Boko Haram de controle over Bama. Zes maanden later heroverde het Nigeriaanse leger de stad. In de zomer van 2016 ontdekte Artsen zonder Grenzen een vluchtelingenkamp naast Bama, waar ruim 24.000 mensen leefden die op de vlucht waren voor Boko Haram. Duizenden volwassenen en kinderen zijn daar door honger en ziekte gestorven.

Map

Deze video is het derde deel van multimediaproject Crossing the River, door journaliste Emanuela Zuccalà. Het project is gefinancierd door het Innovation in Development Reporting Grant Program van het European Journalism Centre, in samenwerking met Doctors with Africa-Cuamm en Intersos.

Fotografie en second camera: Valeria Scrilatti
Post-productie: Nicola Romano/Map Studio
Geluidstechnicus: Patrizio Parisi
Productieassistent: Valeria De Berardinis
Muziek door Kevin MacLeod, onder licentie van Creative Commons, Attribution 3.0.
Gecureerd door Zona.

 

beeld-nigeria

Moedersterfte in Nigeria

Deel twee van de documentairereeks 'Crossing the River': moedersterfte in Nigeria.

Still-Sierra-Leone

Moedersterfte in Sierra Leone

Deel één van de documentairereeks 'Crossing the River': moedersterfte in Sierra Leone.

Emanuela

Over de auteur

Emanuela is journalist, schrijver en filmmaker gespecialiseerd in vrouwen- en mensenrechten.
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief