Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De afgelopen jaren is het al vaker geroepen: dit wordt hét jaar dat de podcast definitief gaat doorbreken. Of 2018 nu dan het jaar wordt dat we allemaal massaal de oordoppen in onze oren steken is nog te bezien maar zeker is dat er veel moois wordt gemaakt, ook op het gebied van seksualiteit. Het fijne aan podcasts is bovendien dat het een intiem medium is. De stem van de maker zit letterlijk ín je hoofd en je bent helemaal alleen met het verhaal. Een uitstekende manier dus om intieme verhalen te vertellen over seks, relaties en liefde.

1. Where Should We Begin

Ontroerend, herkenbaar en zeer intiem: met deze podcast ben je de onzichtbare toeschouwer van wat zich in de praktijk van psychotherapeut Esther Perel afspeelt. Iedere aflevering is een eenmalige therapiesessie met een koppel dat worstelt met hun seksleven – van het nooit meer doen tot structureel vreemdgaan en het omgaan met trauma’s. De kwetsbaarheid van de hulpvragers en de liefdevolle maar spijker-op-de-kop wijsheden van Perel maken deze audioverhalen meeslepend, aangrijpend en een must listen als je je even helemaal van je eigen problemen wil onttrekken door je in die van een ander te storten.

2. The Heart

Als je de kunst van een arthousefilm ook zo kunt waarderen, moet je zeker naar The Heart luisteren. Het brengt je in dezelfde dromerige vibe, terwijl je wordt meegezogen in persoonlijke verhalen over seks en liefde. Ook interessant: elk persoon die aan de podcast meewerkt is een vrouw van kleur, queer, of allebei. De afleveringen zijn zowel informatief als ontroerend. Een voorbeeld is de met een prijs bekroonde aflevering ‘Last’, waar je stukje bij beetje deelgenoot wordt van het liefdesverhaal van host Kaitlin en Kyle. Het stel legt jarenlang hun gesprekken en bezigheden vast, en daar is ‘Last’ het resultaat van. Door de perfecte mix van prachtige muziek en door elkaar gemonteerde verhalen leer je Kaitlyn en Kyle langzaam kennen.

3. B-stories

Deze grappige, luchtige miniverhaaltjes van gemiddeld vier minuten gaan allemaal over een van de prachtigste onderdelen van het vrouwenlichaam: borsten. Verteld door zowel mannen als vrouwen, met de meest uiteenlopende invalshoeken en ervaringen. Leuk detail: iedere aflevering is gesierd met een unieke tekening die de vertellers zelf hebben gemaakt.

4. Celestial Sex

Celestial Sex is een serie verhalen van Chris Duce, die opgroeide als mormoon – in Nederland komen mormonen bijeen in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Net als veel andere mensen met een religieuze opvoeding worstelde hij met de vraag hoe om te gaan met de strikte regels van zijn geloof, die onder andere seks voor het huwelijk verbieden. In zijn podcast spreekt hij met ex- en praktiserende mormonen over deze wetten, maar ook over zelfbevrediging en homoseksualiteit.

5. Future of Sex

Seks met een robot, virtual reality-relaties: technologie- en seksexpert Bryony Cole onderzoekt de toekomst van seks in deze podcastreeks. En niet alleen de obvious technologische ontwikkelingen worden besproken, zoals de nieuwste mogelijkheden voor speeltjes, maar ook het vraagstuk hoe de technologie de menselijke intimiteit beïnvloedt, komt aan bod. Educatief, fascinerend en benaderd vanuit allerlei verschillende invalshoeken – Cole spreekt met techneuten en wetenschappers, maar ook met filmmakers en therapeuten – is dit een verfrissend originele aanwinst in podcastland.

87A9965-6

De Liefdesdriehoek

Audiodocu over seks, grenzen en geluk in het polyamoreuze leven van Anna en Vincent.

EstherOW

Over de auteur

Chef Online

Esther (1991) is chef online bij OneWorld en schrijft graag over seksualiteit en identiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief