Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een beetje luguber is het wel: middenin de nacht op een kerkhof ronddwalen op zoek naar vleermuizen. Voor Niels de Zwarte en Rens de Boer, ecologen bij Bureau Stadsnatuur, is het de normaalste zaak van de wereld. De mannen komen regelmatig op afgelegen plekken, waar ze in het holst van de nacht vleermuizen detecteren die in daken van huizen en in bomen verstopt zitten.

Vleermuizen-detecteren3
Beeld door: Judith Tielemans

Een van de plekken waar de gevleugelde dieren mogelijk verblijven, zijn de populieren bij begraafplaats Oud Kralingen. Als de bomen een leeftijd van 80 of 90 jaar bereiken, kunnen ze takken loslaten. Gevaarlijk voor de omgeving, maar ook vervelend voor de vleermuizen. “Een kerkhof is dé ideale omgeving voor vleermuizen om te snacken”, aldus de Boer. “De populieren mogen niet zomaar worden weggehaald, omdat de kans bestaat dat hier vleermuizen in verblijven.”

Met een opnameapparaat kunnen de ecologen de hoge signalen waarnemen, die de vleermuizen uitzenden. De echolocatiegeluiden van vleermuizen verschillen per soort. Sommige vleermuizen zenden de geluiden uit via hun mond, anderen via hun neus.

De Boer: “We hebben nu een gewone en een ruige dwergvleermuis gedetecteerd, een laatvlieger en een grootoorvleermuis. Dat zijn soorten waarvan we weten dat ze vooral in flats wonen.”

Er is nog één bezoek nodig om vast te stellen dat de vleermuizen naar het kerkhof komen om te snacken. Als dat zo is, mogen de bomen gekapt worden.

Dit is deel 4 van de documentaire fotoserie over de stadsecologen van Bureau Stadsnatuur. Volgende week: hoe groene daken de biodiversiteit in een stad helpen vergroten.

Vleermuizen-detecteren4
Beeld door: Judith Tielemans
Vleermuizen-detecteren1
Beeld door: Judith Tielemans
4-Andre-met-verrekijker

Deel van Dossier

De stadsecoloog

Wat doet een ecoloog in de stad? In de fotoserie van Judith Tielemans kom je erachter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Judith is freelance journalist en fotograaf. Met haar fotoserie over het werk van de stadsecoloog exposeerde ze in het Natuurhistorisch …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief