Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nagefloten, nagesist, nageroepen, agressief om seks gevraagd, achternagelopen, betast of in het nauw gedreven. Meer dan de helft van de Amsterdamse vrouwen die vorig jaar in een gemeentelijk onderzoek zijn ondervraagd, had er ervaring mee. Onder vrouwen tussen de 15 en 34 jaar is dat zelfs 79 procent. Fotograaf Chlóë Matanja portretteerde verschillende vrouwen die straatintimidatie hebben meegemaakt, met de teksten die hen zijn toegeroepen.

Matanja wil met de fotoserie bewustzijn creëren over het feit dat straatintimidatie elke vrouw overkomt, of kan overkomen. “Altijd heb ik al last gehad van straatintimidatie. Vooral in de zomer als ik een kort rokje of korte jurk aan had, kreeg ik vaak opmerkingen van mannen op straat, wat soms escaleerde tot achtervolgen of zelfs uitschelden. Twee jaar geleden had ik het hier met mijn vriendinnen over, en zij vertelden dat ze er ook dagelijks last van hebben. Hierdoor ging ik mij afvragen welke vrouwen hier nog meer last van hadden..

Ik praatte hierover met allerlei verschillende soorten vrouwen: jong, oud, donkere huidskleur, lichte huidskleur, zwanger, getatoeëerd, noem maar op! En allemaal hadden ze last van straatintimidatie. Ik merkte dat er vooral bij mannen veel onwetendheid over dit onderwerp bestaat.

Met mijn achtergrond als fotograaf wilde ik een fotoserie maken van verschillende soorten vrouwen die allemaal last hadden van deze vorm van intimidatie, en zo duidelijk maken dat élke vrouw hier last van heeft of kan hebben. De leuzen die op de vrouwen zijn geplakt zijn uitspraken die worden gedaan op straat, en de manier waarop ik de vrouwen heb neergezet (in hun ondergoed, en kijkend naar achter) geeft een openheid en kwetsbaarheid voor de kijker, en laat zien dat ze de leuzen niet als complimenten interpreteren.”

eefjefinallAAT
Eefje (21)
jinanLAAT
Jinan (27)
laraLAAT
Lara (16)
lineyefinalLAAT
Lin he (26)
marjoleinfinalLAAT
Marjolein (29)
robbinfinalfinal22
Robbin (18)
roosmetstampLAAT
Roos (24)
simonefinal
Simone (55)
pexels-photo-260907

Mannen, grijp in bij straatintimidatie

Mannen kunnen straatintimidatie leren herkennen, en ingrijpen.

14305241_1129188687148895_4847718216999569003_o

Over de auteur

Chlóë Matanja is fotografe.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief