Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Rusland geldt er sinds 2013 een wet die het praten over homoseksualiteit bij een minderjarige strafbaar maakt. ‘Homopropaganda’, wordt het spreken over niet-heteroseksuele relaties of uitingen van homoseksualiteit (zoals de regenboogvlag) genoemd. Geweld tegen lhbtqi+-mensen en activisten is aan de orde van de dag in Rusland. Deze fotoserie laat de realiteit van leven als niet-hetero in Rusland zien.

Where Love is Illegal

Een wereld vol verboden liefde

LHBTQI+-levensverhalen van over de wereld, deel 1: Kameroen, Oeganda en Zuid-Afrika.

Darya Volkova (23) // St Petersburg

Beeld door: Robin Hammond / NOOR

Darya Volkova (23) werd in maart 2011 ’s nachts in St Petersburg aangevallen, op weg naar huis van een rijles. Twee maanden lang ontving ze voorafgaand aan de aanval bedreigingen op sociale media. ‘Dood aan alle lesbiennes’, ‘Brand in de hel’, ‘Als je je bek niet houdt, weten we je te vinden’, ‘We weten waar je woont, we zullen je vinden en je zult ervoor betalen’, ‘We gaan je vermoorden’. De berichten waren een reactie op haar coming-out als lesbienne en haar activisme. Toen ze door het park liep hoorde ze voetstappen van meerdere mensen achter zich. De achtervolgers riepen dat ze moest stoppen met lopen. Toen Darya sneller begon te lopen, zetten twee mannen in bivakmutsen haar klem. Ze was omsingeld. Ze duwden haar en riepen ‘Dood aan alle lesbiennes’ en ‘Brand in de hel’. Toen ze één klap wist te ontwijken, voelde ze een andere harde dreun in haar rug. Een van de mannen had haar geraakt met een knuppel. Toen ze op de grond viel, bleven de mannen haar slaan met knuppels totdat ze haar bewustzijn verloor. Een van hen stak haar in haar buik. Darya lag daarna zo’n vier uur bloedend op straat voordat ze gevonden werd; tegen die tijd had ze al veel bloed verloren. Ze werd naar het ziekenhuis gehaast, alwaar haar hart meerdere keren stopte tijdens een spoedoperatie.

Toch overleefde ze het. Nadat ze uit het ziekenhuis werd ontslagen en na een week rust op de politie afstapte, lachten ze haar uit. “Ze zeiden: je kreeg wat je verdient. We helpen hier geen lesbiennes.” Darya was te angstig om te blijven wonen in hetzelfde gebied als waar ze werd aangevallen, dus ze verhuisde. Ze ontvangt nog steeds bedreigingen op sociale media. Er is geen politie-onderzoek gestart naar de aanval. “Ik hoop echt dat het lot hen veroordeelt.”

Ruslan Savolaynen (25) // St Petersburg

HAR2015002P0130-0038
Beeld door: Robin Hammond / NOOR

De 25-jarige Ruslan Savolaynen heeft meerdere anti-homogeweld-incidenten overleefd, waaronder het bewusteloos geslagen worden door skinheads met knuppels terwijl hij zijn hond uitliet, wat leidde tot hersenschade en kortetermijngeheugenverlies. Een ander incident resulteerde in een ernstige hersenschudding, toen hij met een fles op zijn hoofd werd geslagen door dronken jongeren na een uitgaansnacht in een gay club. Hij werd in een heterobar ooit aangevallen door een groep jongeren toen Ruslan en een homoseksuele vriend dansten met vriendinnen van de jongens. “Homo’s mogen niet met onze vrouwen dansen!”, zeiden ze. Hij hield daar een hersenschudding, geheugenverlies en netvliesschade aan over. Toen ze naar de politie gingen, gebeurde er niets. Bij een andere aanval werd zijn been gebroken en werd hij voor een rijdende auto geduwd. Ruslan heeft nog meer aanvallen overleefd. Hij ervaart nu regelmatig hoofdpijn en neusbloedingen, en dokters vrezen dat hij aan een hersenbloeding lijdt.

Grisha Zaritovsky (32) // St Petersburg

Beeld door: Robin Hammond / NOOR

Tot 2011 werkte Grisha Zaritovsky (32) als theaterdocent. Buiten zijn werk was hij betrokken bij lhbtqi+-activisme. Weinig collega’s wisten af van zijn seksuele voorkeur of zijn activisme. In oktober 2011 was Grisha betrokken bij een protest tegen een nieuwe homofobe wetgeving en werd hij samen met een andere activist gearresteerd. De politie lekte zijn arrestatie bij de media, en het werd opgeschreven door verschillende Russische nieuwssites. Zijn baas zag het nieuwsbericht. Drie weken later vroeg hij Grisha naar zijn kantoor te komen om het bericht te bespreken; daar werd hij gevraagd de school te verlaten. Grisha ging akkoord, omdat sommigen van zijn collega’s ook homo waren en hij hen niet wilde meesleuren. Hij heeft nu spijt dat hij niet harder heeft gevochten voor zijn baan. Het is frustrerend voor hem dat hij zichzelf als activist in gevaar brengt, gearresteerd wordt, en er alsnog niets verandert. Grisha werkt nu als dragqueen in twee verschillende gay clubs in Sint Petersburg.

Olga Bakhaeva (25) // St Petersburg

HAR2015002P0130-0037
Beeld door: Robin Hammond / NOOR

De biseksuele Olga Bakhaeva (25) nam ontslag van haar functie als middelbare school-docent in Magnitogorsk toen de directeur van de school haar seksuele voorkeur ontdekte. Haar directeur, onder druk gezet door het bestuur, beviel Olga om lhbtqi+-groepen en andere activistische groepen die kritisch zijn tegenover de overheid, niet te steunen. De omgeving van de school werd vijandig toen Olga toch actief bleef op sociale media. Ze voelde zich vernederd door de directeur van de school, die haar uit de kast trok bij de andere docenten. Achteraf vertelde de directeur haar dat het beter was als ze een andere baan zou vinden. Olga zegt dat de directeur met name bezorgd was om de reputatie van de school als ze niks zou doen. In Rusland zijn er wetten die kinderen beschermen voor ‘lhbtqi+-propaganda’. Staatsscholen zijn erg pro-overheid. Volgens verschillende lhbtqi+-leraren is het niet mogelijk om openlijk lhbtqi+ en leraar te zijn op staatsscholen of -universiteiten, ook al is er geen wet die verbiedt dat lhbtqi+-docenten werken. Toen Olga ontslag nam, werd ze activistischer. Ze is nu actief bij de lhbtqi+-organisatie ComingOut SPB en de ngo LuBi voor biseksuelen.

‘D’ (23, links) en ‘O’ (27, rechts) // St Petersburg

Beeld door: Robin Hammond / NOOR

Het lesbische stel ‘D’ (23, links) en ‘O’ (27, rechts) was ’s nachts in Sint Petersburg op weg naar huis van een jazzconcert. Ze waren op twee mannen voor hen na helemaal alleen toen ze de roltrap opgingen, richting de metro naar huis. Ze hadden elkaars hand vast en zoenden. Toen ze uit de metro stapten en naar huis liepen, voelde ‘O’ een klap in haar nek. ‘Fucking lesbiennes’, riep een van de mannen. Daarna sloeg hij ‘D’ in haar gezicht. ‘O’ probeerde haar te verdedigen, maar werd ook in haar gezicht geslagen. ‘O’ riep wanhopig: “Wat ben je aan het doen?! We zijn zussen.” Hij reageerde: “Niet liegen, ik zag jullie zoenen. Jullie verspreiden lhbtqi+-propaganda”. De opmerking is een verwijzing naar de ‘anti-lhbtqi+-propagandawet’ in Rusland. Hij bleef slaan en schoppen, zei tot slot “Als ik jullie nog eens samen zie, vermoord ik jullie” en ging toen weg. Tijdens de aanval filmde de andere man het hele incident. Terwijl ze spreekt over de aanval, zegt ‘O’: “De echte angst die ik voelde was niet voor mezelf, het was voor haar. De angst raakte me pas echt toen ik me realiseerde dat ik niks kon doen om haar te beschermen. In Rusland is elkaars hand vasthouden gevaarlijk voor ons. Maar als het doel van deze aanvallers was om ons te scheiden, dan is dat niet gelukt. Het heeft onze relatie alleen maar sterker gemaakt.”

Bron van de tekst: NOOR Images (vertaald door de redactie van OneWorld)

bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina
RobinHammondPortrait

Over de auteur

Fotograaf

Robin Hammond is the recipient of the W.Eugene Smith Fund for Humanistic Photography, a World Press Photo prize, the Pictures of the Year …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief