Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ze wortelen al eeuwenlang in zilte aarde. Mangroves vind je langs tropische kusten met warm zeewater en een zachte golfslag. Door hun beschutting zijn de bossen en struiken de perfecte kraamkamer voor vogels en vissen. Bovendien zijn ze in staat om bijzonder efficiënt koolstof op te slaan, zelfs meer dan tropische regenwoud.

Honderd jaar geleden was de kust van Indonesië omringd door 4,2 miljoen hectare mangrove. Zo veel bos, daar kunnen we wel wat van missen, zeiden Javaanse vissers begin jaren 90 tegen elkaar. Ze gooiden het roer om. De productie van kweekgarnalen bracht nieuwe welstand. Nu resteert er nog maar 3 miljoen hectare bos. Het geeft de zee vrij spel, want in gebieden waar mangrove is gekapt, treedt erosie op en zijn dorpen door het water verslonden. Het ecosysteem is er compleet verstoord.

Zouden mangroves bloed bevatten, dan was de kustlijn van Indonesië rood doordrenkt

De Italiaanse fotograaf Elisabetta Zavoli (1976) vindt dat er te weinig aandacht is voor deze ramp. “Zouden mangroves bloed bevatten, dan was de kustlijn van Indonesië rood doordrenkt”, zegt ze. Sinds 2012 registreert ze nauwgezet hoe de bevolking kleine gedeelten van het bos weer in ere herstelt. Dat resulteerde in het project The Tree of Life. Want er dreigt nog een ramp. Door het verwaarlozen van brak geworden kweekvijvers, waarin garnalen niet kunnen leven, trekken de boeren weg en leggen elders nieuwe vijvers aan. De oude bassins blijven achter en vormen een spooklandschap. Het zoute water heeft de grond compleet onvruchtbaar gemaakt.

TLW_5388
Tijdens zonsondergang plaatst kweker Kasrudin een garnalenval. De boeren die deelnemen aan het mangroverestauratieproject van Wetlands International huren hun vijvers. De organisatie stimuleert de overgang naar duurzame kweekvisserij.
SEM_6779
Een vissershutje in het dorpje Sawah Luhur, op het West-Javaanse Banten.
SHR_8941
De garnalenopbrengst van Kasrudin.
SEM_5339
Kasrudin en zijn broer Babay (rechts) sorteren de zojuist gevangen garnalen. In de ochtend verkopen ze de opbrengst aan de groothandel.
TLW_5543
Romdana poseert bij zijn mangrovebomen in het Javaanse dorp Banten. Hij nam deel aan een mangroverestauratieprogramma van het Wetland Indonesia Programme.
TLW_5640
Pak Supiro plant mangroves in zijn vijver. Hij is een van de jongste deelnemers aan het restauratieproject.
SEM_1214
Vrijwilligers bij de mangrovekweekvijver in Mangunharjo.
SEM_2454
Jonge mangroveplantjes.
SHR_8341
Mangrovebomen aan de kust bij het dorpje Tapak. Deze bomen zijn deels voor de verkoop bestemd en moeten de erosie tegengaan op Semarang.
oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina
io2_400x400

Over de auteur

Fotograaf

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief