Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wie naar Nederland vlucht en asiel aanvraagt moet wachten op een officiële vluchtelingenstatus om te mogen werken. Dat wachten kan soms jaren duren en in die tussentijd mag er niet meer dan 24 weken per jaar (betaald) werk worden verricht. Terwijl werk juist zo belangrijk is voor het gevoel van eigenwaarde. Wie eenmaal een officiële status heeft, zit dan ook meestal niet stil en wil een eigen inkomen verwerven. Statushouders vervullen zo heel wat vacatures, of beginnen een eigen bedrijf of winkel. In onze reeks Aan het werk brengen we die werkers in beeld.

Amin-21
Amin

Amins eerste baan in Nederland is bij Tigris & Eufraat. Hij is nog bezig met zijn inburgeringsexamens. In Syrië was hij planner van (openbaar) vervoer.

Ebaa-3
Ebaa

Ebaa Al Balous is 28, werkt achter de bar en maakt cocktails in restaurant MADAM in de Amsterdam Tower. Hij komt uit Damascus, waar hij ook in een café werkte. Hij is nu drie jaar in Nederland.

Shatha-4
Shatha

Shatha Tamim kwam bijna drie jaar geleden hierheen vanuit Syrië, en werkt nu als ‘matchmaker’ voor NewBees in de Gemeente Zaanstad. In Saoedi-Arabië werkte zij negen jaar als lerares Arabisch voor niet-Arabischtalige kinderen.

Omar-Badawi-5
Omar

Omar komt uit Syrië. Hij is daar opgeleid in de ICT, en werkt nu bij HEMA, waar hij de voorraden in de winkel aanvult. Hij is sinds 2015 in Nederland en leert nu Nederlands B2. Als hij dat heeft gehaald wil hij werk in de ICT zoeken.

Mahmoud-6
Mahmoud

Mahmoud al Omar kwam bijna vier jaar geleden hierheen vanuit Aleppo in Syrië, en werkt nu als kleermaker bij Suit Supply. Hij was in Syrië ook kleermaker.

Dawit-7
Dawit

De eerste Nederlandse baan van Dawit uit Eritrea is bij Café Restaurant Amsterdam.

Imad-8
Imad

Imad uit Syrië aan het werk in boekhandel Pages in Amsterdam.

Eyad-9
Eyad

Eyad Ismail komt uit Aleppo en is nu drie jaar in Nederland. In Syrië werkte hij als boekhouder en accountant. Nu loopt hij stage bij Holthaus Advies (accountancy).

Een deel van deze fotoserie verscheen eerder op Majalla, een online magazine dat de achtergronden van de vluchtelingen en hun verhalen belicht, voorbij de waan van de dag. De redactie is gevestigd in Amsterdam en bestaat uit een gemengd team van Nederlandse en gevluchte journalisten.

Eduardo-at-work

“Als geluk minder belangrijk is dan veiligheid”

Vluchtelingenondernemers vertellen wat hen inspireert een eigen bedrijf op te zetten.

Khalil-Profielfoto-x

Over de auteur

Khalil komt uit Syrië, hij studeerde rechten in Aleppo en is als fotograaf onderdeel van zijn familiebedrijf met o.a. studiofotografie. …
Bezoek auteurspagina
RobfotoCaroklein-1

Over de auteur

Rob is gepensioneerd onderwijsman en (nu nog steeds) professioneel fotograaf. Hij heeft gewerkt in Ethiopië en Ghana en is als buddy …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief