Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op papier is er geen probleem in Bangladesh, waar de meerderheid moslim is, maar waar ook hindoes, christenen en boeddhisten leven. Je mag trouwen buiten je eigen geloof, volgens de Special Marriage Act uit 1872 (!). Maar in de praktijk ligt dat niet zo eenvoudig. Als de religieuze geschriften al geen obstakel zijn, dan is de familie of gemeenschap dat wel. Geweld, verstoting en onterving zijn niet ongewoon. Religieus gemengde stellen leven in voortdurende onzekerheid. Vind je nog wel een baan, bijvoorbeeld? En hun kinderen groeien vaak op tussen twee culturen, niet welkom bij beide religies van hun ouders.

De Bengaalse onderzoeker Mohammed Kamruzzaman stelt dat de godsdiensten in zijn land bang zijn voor ‘geloofsafval’ of een ‘pick and mix’-geloof dat uiteindelijk ook tot het verlaten van het geloof leidt. Hoe groot de obstakels ook zijn, de liefde laat zich niet onderdrukken. De door Samsul Alam Helal geportretteerde stellen kozen voor de liefde, tegen elke prijs. Sommigen moesten onderduiken, anderen hebben nog wel contact met hun familie. Saikat Bhadra (34) is hindoe en Rentina Chakma (32) is boeddhist (zie het portret op pagina 31). De andere stellen zijn een combinatie van hindoe en moslim.

Ik hoop dat mensen ze begrijpen als ze zo mooi in beeld gebracht zijn en dat ze beseffen dat het niet religie is die mensen verdeelt, maar de politiek

Voor Helal is de portretserie een statement tegen religieus extremisme. “Ik wilde graag laten zien hoe ‘normaal’ deze stelletjes zijn, en hoeveel verliefdheid ze uitstralen. Ik hoop dat mensen hen begrijpen als ze hen zo mooi in beeld gebracht zien. En dat ze beseffen dat het niet religie is die mensen verdeelt, maar de politiek.”

Helal wil met zijn projecten de verhalen vertellen van onderbelichte en genegeerde groepen in zijn land. Eerder portretteerde hij de transgendergemeenschap in de Bengaalse hoofdstad Dhaka en de Indiase families in de Dalit-kaste, die tot schoonmaken gedoemd zijn.

Runaway-Lovers04
Edun (40) en Esti (35) trouwden veertien jaar geleden.
Runaway-Lovers02
Helal: “Metafoor voor de strijd die ‘runaway lovers ‘ moeten leveren.”
Runaway-Lovers09
Chobi (30) en Esti (35) trouwden veertien jaar geleden.
Runaway-Lovers14
Sadia (35) en Mainak (37) gaven elkaar zeven jaar geleden het ja-woord.
Runaway-Lovers07
Saikat Bhadra (36) en Rentina Chakma (34), het enige boeddhist-hindoe-koppel van de Runaway Lovers, traden vijf jaar geleden in het huwelijk.
loudi foto linkedin blauwe trui

Over de auteur

Loudi Langelaan (25), journalist. Denkt en schrijft het liefst over de vraagstukken rond klimaatverandering en duurzaamheid.
Bezoek auteurspagina
670

Over de auteur

Fotograaf

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief