Vrouwen kennen borstreconstructie beter dankzij Angelina Jolie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De kennis over borstreconstructie na amputatie is fors toegenomen dankzij Angelina Jolie, blijkt uit een Oostenrijkse studie. De actrice vertelde openlijk in de media over haar preventieve borstoperatie.

“Dit is het eerste rapport dat aantoont dat er een directe link bestaat tussen de grotere bewustwording van borstkanker en de media-aandacht voor dit medische thema”, zegt arts David Lumenta van de Medische Universiteit Graz in Oostenrijk in het tijdschrift Cancer.

De kans voor deze studie deed zich voor omdat het team van Lumenta een maand voor de beslissing van Angelina Jolie om haar operatie openbaar te maken, een onderzoek uitvoerde bij duizend vrouwen over de kennis rond borstreconstructie na amputatie.

Media-aandacht
Nadat het verhaal van Jolie wereldwijd gecoverd was door de media, deed het team opnieuw een onderzoek en kwam tot de bevinding dat heel wat meer vrouwen zich bewust waren geworden van de risico’s van borstkanker en de reconstructieve mogelijkheden na een operatie.

Een vijfde van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat ze sinds de media-aandacht rond Jolie meer bezig waren met de risico’s van borstkanker.

Elf procent meer vrouwen wisten dat reconstructie kan gebeuren met eigen weefsel, 19 procent meer vrouwen dat de reconstructie kan gebeuren tijdens de operatie waarbij de borsten worden weggenomen.

BRCA1-gen
Angelina Jolie liet in 2013 haar beide borsten preventief amputeren omdat ze drager is van het BRCA1-gen, dat haar een verhoogd risico geeft op borst- en eierstokkanker. Jolies moeder, tante en grootmoeder stierven allemaal aan kanker.

Jolie schreef openlijk over haar operatie in The New York Times omdat ze haar ervaringen met andere vrouwen wilde delen. In die open brief vertelde ze over de keuze die ze maakte om na de operatie meteen voor een reconstructieve ingreep te kiezen.
“Ik wil dit delen om aan vrouwen te laten weten dat er opties zijn”, schreef ze. “De beslissing om een amputatie te ondergaan was niet eenvoudig, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Mijn kansen om borstkanker te ontwikkelen zijn van 87 procent gedaald naar minder dan 5 procent.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons