Achtergrond

Waarom wij dit de beste rol vinden uit de carrière van Angelina Jolie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel gaat niet over haar rol als actrice, niet over haar huwelijk met Brad Pitt, ook niet over haar geadopteerde kinderen en zelfs niet over haar openlijke strijd tegen kanker. Wij gaan het hebben over haar rol als Speciaal Gezant van de Verenigde Naties. Een glansrol!

Marten mailt over de sterrenWat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Angelina Jolie Pitt bezocht al 11 keer het door oorlog geteisterde Syrië en werkt mee aan een programma om een einde te maken aan verkrachtingen in oorlogsgebieden. Even mailen met Krijn Schramade van OneWorld Vrede & Veiligheid, ons nieuwste kanaal dat oorlog en vrede overal ter wereld volgt en duidt.

Marten: “Hey Krijn, die Lara Croft is in werkelijkheid een vrouw met een enorme compassie voor het leed in de wereld. Ze is tegenwoordig Speciaal Gezant van de VN. Kun je eerst even uitleggen wat het werk van zo’n gezant inhoudt?"

Krijn: “Om precies te zijn is ze speciaal gezant van het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen. Een hele mond vol, maar de Engelstalige naam doet mogelijk een belletje rinkelen: UNHCR. Deze VN-organisatie leidt en coördineert wereldwijd hulpacties om vluchtelingen te beschermen en zoekt oplossingen voor de wereldwijde vluchtelingenproblematiek. Op hoog diplomatiek niveau vertegenwoordigt Jolie de hoge commissaris van de UNHCR, António Guterres. Ze spreekt met regeringsvertegenwoordigers die ze wijst op de rechten van vluchtelingen en ze probeert te helpen bij het vinden van oplossingen voor mensen die ontheemd zijn door conflicten.”

Marten: “Kan iedere beroemdheid die wat extra aandacht nodig heeft zo’n baantje krijgen?”

Krijn: “Zeker niet. De UNHCR heeft er slechts één. Wel zijn er meerdere goodwill ambassadeurs, en ook dat zijn niet zomaar beroemdheden. Eentje daarvan is Khaled Hosseini, Amerikaans-Afghaanse auteur van meerdere best-sellers zoals De Vliegeraar. De illustere actrice Sophia Loren was ook goodwill ambassadeur, maar schopte het niet tot speciaal gezant. Angelina dus wel. Tien jaar lang bezocht zij als ambassadeur gebieden waar vluchtelingen worden opgevangen. Met haar bezoeken vroeg zij aandacht voor de situatie van miljoenen vluchtelingen en pleitte ze voor hun bescherming. Na tien jaar rondreizen en aandacht vragen, werd ze in 2010 gepromoveerd tot Speciaal Gezant. Sindsdien richt ze zich op grote crises, zoals in Irak en Syrië. Angelina is dus meer dan blikvanger.”

Angelina Jolie en Ruud Lubbers

Tuut, tuut, tuut, Angelina kreeg de groetjes van Ruud

Marten: “Herinner je je deze foto nog? Het was onze eigen Ruud Lubbers die Angelina goodwill ambassadeur maakte. Denk dat Ruud maar wat trots was dat hij zo dicht bij haar mocht staan."

Krijn: "Het is gissen naar zijn persoonlijke beweegredenen, maar ik kan Ruud slechts complimenteren met zijn keuze. En dat heeft niet te maken met het uiterlijk van Angelina. En ook niet met haar acteerwerk. Angelina zegt gewoon geen domme dingen. Integendeel, ze brengt de vluchtelingenproblematiek verdomd dicht terug naar de kern. Zo zei ze een paar jaar geleden dat “de internationale gemeenschap zichzelf opnieuw moet richten op het voorkomen van conflicten. En ze benoemen en aanpakken als ze zijn ontstaan.” Volgens Angelina is dat de enige manier om de problemen van vluchtelingen op te lossen. Onveiligheid is natuurlijk niet de enige factor die speelt voor vluchtelingen, maar is wel de kern van het probleem. Zeker in Syrië en Irak. Wie gaat er niet rennen als de kogels je om de oren vliegen? Angelina is ook zeker niet een mooi plaatje met naïeve idealen, wat je zou kunnen verwachten van een celeb. Nee, Angelina is realistisch: ''Helaas zorgt de wereld voor meer ontheemden dan voor oplossingen om ze te helpen. Die oplossingen zijn niet alleen van humanitaire, maar ook van politieke aard.'' 

Marten: "Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië bracht Angelina maar liefst 11 keer een bezoek aan het Midden-Oosten. Begin dit jaar besteedde OneWorld nog aandacht aan haar bezoek aan Irak. Tijdens een drukbezochte persconferentie sprak ze over de vluchtelingen in het land. "Ondanks alle goede intenties faalt de internationale gemeenschap",  zei ze toen. En eind vorige maand deed ze opnieuw harde uitspraken over de vluchtelingensituatie in de regio toch?"

Krijn: "Klopt ja. In een speech bij de VN Veiligheidsraad uitte Angelina stevige kritiek op de besluiteloosheid van de VN in de Syrische burgeroorlog. Ze hield een vurig pleidooi om de miljoenen Syrische vluchtelingen te helpen. Ze riep op tot sancties voor de landen die de hulpverlening aan vluchtelingen in de weg zitten. En uit haar speech bleek dat Angelina niet bang is om een drol ook gewoon een drol te noemen: “Als we naar Syrië kijken en naar het kwaad dat is verrezen uit de as van besluiteloosheid, kunnen we niet anders concluderen dan dat dit het dieptepunt is in de onkunde van de wereld om onschuldige mensen te beschermen en verdedigen.” 

[[{“fid”:”36503″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Angelina Jolie spreekt de VN toe over Syrië”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Angelina Jolie spreekt de VN toe over Syrië”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Angelina Jolie makes plea for Syrian refugees”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

24 april 2015: Angelina Jolie pleit voor de Syrische vluchtelingen bij de Verenigde Naties

Marten: "Een beroemde actrice die tijdens vergaderingen van de VN harde uitspraken doet. Hoe serieus denk je dat ze genomen wordt door alle mannen in grijze pakken die daar namens hun land naar haar zitten te luisteren? Hebben haar woorden enige impact?"

Krijn: "Letterlijk opent Angelina natuurlijk wel de ogen van die mannen in grijze pakken, maar of de woorden echt aankomen? Afgaande op de reactie van de Syrische ambassadeur bij de VN niet. “Ze is mooi”, zei Bashar Ja'afari en verder niks. Maar let wel, deze ambassadeur is het mannetje van president Assad, die prima gedijt bij de huidige status-quo in Syrië. De besluiteloosheid van de VN komt Assad goed uit. Laat maar praten die dame. Zo lang de internationale gemeenschap niks doet, blijft Assad in zijn zadel zitten. In de tussentijd bombarderen de VS en Arabische landen IS in Syrië. De vijand van onze vijand is zo bondgenoot geworden."

Marten: "En verder?"

Krijn: "Tot een doorbraak in de VN-Veiligheidsraad zullen de woorden van Angelina niet zo gauw zorgen. De besluitvorming in de VN-Veiligheidsraad – het hoogste orgaan van de VN – zit muurvast. Veel van de besluiten over Syrië in de VN Veiligheidsraad botsen op een veto van Rusland, met steun van China. In 2011 stemde Rusland nog wel in met interventie in Libië. Onder de noemer Responsibility to Protect (R2P) greep de internationale gemeenschap in met bombardementen om de bevolking van Libië te beschermen tegen Ghadaffi. Maar dat leidde uiteindelijk tot de val van Ghadaffi. Poetin was niet blij met deze regime change en daar is hij in Syrië ook bang voor. Poetin en Assad zijn bondgenoten. Daar komt bij dat het Westen interventiemoe is na de oorlogen in Afghanistan en Irak."

Marten: "Dat klinkt niet echt bemoedigend…"

Angelina Jolie ontvangt UNCA Citizen of the World Award

 

Angelina ontving in 2003 de 'Citizen of the World Award' uit handen van de United Nations Correspondents Association'

Krijn: "Niet dat Angelina met haar stevige woorden nu opeens het verschil gaat maken, maar het genereert wel aandacht. En wij babbelen er nu over. Dat is toch al impact Marten. Daarnaast is de timing bij het Europese publiek goed. De consequenties van besluiteloosheid komen dichterbij. Angelina vindt het ‘walgelijk om duizenden vluchtelingen te zien sterven op de drempel van het rijkste continent ter wereld. Niemand riskeert het leven van zijn kinderen op deze manier, behalve vanuit pure wanhoop.' Door de beelden van IS en de verdronken vluchtelingen zullen mensen eerder geneigd zijn te denken dat er iets moet gebeuren. En ook door de inzet van Angelina zullen meer Europeanen bekend raken met de problematiek. In Nederland kwam de oproep voorbij bij zowel RTL Boulevard als bij de kranten. Wat de kijkers en lezers daar weer mee doen? Dat is moeilijk te voorspellen, maar als de woorden van Angelina overtuigen, dan kunnen de Europese burgers hun politici proberen aan te zetten om vluchtelingenproblematiek in de kern aan te pakken."

CONCLUSIE
Niemand krijgt deze vrouw klein! 'Wat is ze mooi', maar ook 'wat is ze rechtuit en openlijk kritisch' moet die Syrische ambassadeur gedacht hebben. Angelina Jolie durft te zeggen wat velen niet durven. Daarmee speelt ze een glansrol op de bühne van de internationale politiek. Alleen acteert ze ditmaal niet. Dit is geen script wat ze uit haar hoofd leert of een film die ze regisseert. Dit is echt. 

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons