Hoe verkrachtingscultuur in films wordt geromantiseerd

Van een vrouw maandenlang bekijken in haar slaap tot een dronken verkrachting: ‘romantische’ Hollywoodklassiekers scoren hoog op strafbaarheid. Strafrechtadvocaat Diana Aizman controleert in een Buzzfeed-filmpje bekende filmfragmenten op (zeden)misdrijven.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In de tiener-kaskraker Twilight (2008) geeft hoofdpersonage Edward aan zijn love interest Bella toe dat hij haar maandenlang ‘s nachts in haar kamer heeft bekeken. Hij kwam steeds via haar slaapkamerraam naar binnen. “Ik hou ervan om je te zien slapen”, zegt hij. De twee beginnen daarop te zoenen.

Twilight is niet de enige film die strafbare grensoverschrijding als romantisch portretteert. Zowel oude als nieuwe filmklassiekers tonen misdrijven als acceptabel gedrag, laat een strafrechtadvocate in een filmpje van Buzzfeed zien. Neem de klassieker Sixteen Candles (1984) die Aizman ook aanhaalt, waar een vrouw dronken en weerloos door haar middelbare schoolvriendje wordt overgedragen naar een andere jongen. Ze herinnert zich het niet, maar zegt de volgende ochtend dat ze er wel een goed gevoel over heeft.

Dossier #MeToo

Het was in deze periode in de vroege jaren tachtig dat Brett Kavanaugh aan de universiteit studeerde. Inmiddels is hij rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, na een paar maanden van aanklachten van seksueel geweld te hebben overleefd. Kavanaugh haalde films uit die tijd aan als verklaring van zijn eigen gedrag. Maar ook ruim dertig jaar later lijkt het romantiseren of humoristisch verbeelden van grensoverschrijdend gedrag niet tot het verleden te behoren.

Zo wordt ook in de hitserie Game of Thrones (vanaf 2011) het karakter Daenerys uitgehuwelijkt en verkracht door haar echtgenoot. Daarna wordt ze toch verliefd op hem. Het lijstje gaat nog even door: van James Bond tot The Notebook komen langs. Dergelijke scripts dragen volgens sommigen bij aan een zogeheten ‘verkrachtingscultuur‘: het normaliseren van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De Amerikaanse strafrechtadvocaat Diana Aizman werd door het online medium Buzzfeed gevraagd om verschillende filmfragmenten te controleren op strafbare feiten. Verkrachting, inbraak en stalking zijn slechts een paar van de misdrijven die in dit handjevol films voorbijkomen. Bekijk hieronder de hele video.

Bron: www.youtube.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons