Achtergrond

Onvruchtbaarheid in Afrika: De kracht van de Kanyaleng

Hoewel de bevolking op het Afrikaanse continent snel groeit, heeft een op de drie vrouwen in Sub-Sahara Afrika te maken met onvruchtbaarheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Naar schatting zijn er wereldwijd 70 miljoen mensen onvruchtbaar. Dat raakt zo’n 15 procent van de stellen in de vruchtbare leeftijd. In Sub-Sahara Afrika ligt dit percentage hoger, omdat bijna een derde van de vrouwen te maken heeft met secundaire infertiliteit: na een eerdere, al dan niet voldragen zwangerschap, blijken ze niet opnieuw zwanger te kunnen worden (cijfers WHO). Hun onvruchtbaarheid wordt meestal veroorzaakt door soa’s, door infecties opgelopen tijdens FMG (vrouwen- en meisjesbesnijdenis), bij illegale abortussen of bij thuisbevallingen. De gevolgen van onvruchtbaarheid kunnen dramatisch zijn voor de vrouwen: denk aan stigma, verstoting, sociale isolatie en soms zelfs geweld. In dit drieluik geven medewerkers van stichting Dimbayaa het probleem een gezicht.
Dimbayaa, een collectief van fertiliteitsprofessionals uit Gambia en Nederland, geeft bekendheid aan het probleem van onvruchtbaarheid in West-Afrika en streeft ernaar infertiliteitszorg te bieden en betaalbaar te maken.

Deel 3: Een portret van de Kanyalenggroep binnen de gemeenschap

Vrouwen in Gambia of Senegal die problemen hebben om zwanger te worden, kunnen gebruik maken van reguliere geneeskunst en van lokale tradities. Voorbeelden van traditionele gewoonten zijn bijvoorbeeld een consult bij de kruidendokter, een bezoek aan de marabout, een traditioneel bad nemen met water uit de krokodillenpoel of ondersteund worden door de een vrouwengroep uit de woonplaats, de Kanyaleng. Deze vrouwen zijn ervaren in de omgang met miskramen, doodgeboren baby’s, gehandicapte kinderen of het uitblijven van zwangerschap.

De Kanyaleng treden op bij bruiloften, naamceremonies en soms bij officiële gebeurtenissen. Ze zijn de entertainers van het betreffende dorp of stad. Ze brengen gevoelige zaken op humoristische wijze over het voetlicht. Regelmatig steken ze de draak met het moederschap, de eisen die aan vrouwen worden gesteld, de last van onvruchtbaarheid. Mannen worden regelmatig bespot. Tegelijkertijd maken ze ook zichzelf belachelijk en kunnen ze grof uit de hoek komen. Er wordt wel gezegd dat als deze vrouwen zich publiekelijk en voor het oog van Allah zo schaamteloos durven te gedragen, de hogere machten wel medelijden met hen zullen krijgen en hun kinderen zullen schenken.

De Kanyalenggroep biedt een uitlaatklep, troost, solidariteit en ondersteuning aan vrouwen die moeite hebben kinderen te krijgen. Kanyaleng zijn betekent zowel een persoonlijke identiteit, als een uiting van groepssolidariteit, waarin leden van de groep samenwerken om hun persoonlijke en collectieve doelen te bereiken door rituelen en werk. Kanyaleng  zijn biedt de vrouwen tevens een sociale en economische status.

Aan diverse Kanyalengvrouwen vroegen we hoe ze tegenover de reguliere geneeskunst staan. Telkens was het antwoord positief: “Traditionele manieren kunnen goed helpen, maar soms is er meer aan de hand, en dan is het goed dat er een dokter naar je kijkt. Dan is het van belang dat er goed onderzoek wordt gedaan of er bijvoorbeeld een probleem in de buik aanwezig is. Misschien dat een behandeling met medicijnen helpt, of kan er eventueel een operatie uitgevoerd worden.”

Taiwan verwoorde het als volgt: “Kanyaleng is something like a belief and a luck, sometimes it will happen when you pray and if God wishes there will be a child, but sometimes it will not happen’.
Kanyalengs zijn vanaf de jaren ’90 regelmatig betrokken bij voorlichtingsprogramma’s door Gambiaanse overheidsinstanties en ngo’s, zoals hiv-preventieprojecten. De vrouwen hebben ruime ervaring met het optreden voor publiek en zijn goed op de hoogte van de lokale situatie: dat maakt dat ze goed in staat zijn om gevoelige kwesties aan te snijden. In de toekomst wil Dimbayaa deze geweldige performers daarom graag betrekken bij haar voorlichtingsprogramma’s en behandelingen rond onvruchtbaarheid. Uit de gesprekken die we met de Kanyalengs hebben gehad, blijkt dat ze graag een bijdrage willen leveren. Hopelijk kunnen wij hen helpen de lokale bevolking informatie te geven over factoren die van belang zijn voor vruchtbaarheid: seksuele voorlichting, soa’s, infectiepreventie na bevallingen en FGM. De eerste contacten zijn gelegd, er is een mooie basis voor verdere samenwerking.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons