De heilige krokodillenpoel Katchikaly helpt bij onvruchtbaarheid

Hoewel de bevolking op het Afrikaanse continent snel groeit, heeft één op de drie vrouwen in Sub-Sahara Afrika te maken met onvruchtbaarheid. Dimbayaa, een collectief van fertiliteitsprofessionals uit Gambia en Nederland, geeft bekendheid aan dat probleem in West-Afrika, en streeft ernaar infertiliteitszorg te bieden en betaalbaar te maken.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Naar schatting lijden wereldwijd 70 miljoen mensen aan onvruchtbaarheid. Dat raakt zo’n 15 procent van de stellen in de vruchtbare leeftijd. In Sub-Sahara Afrika ligt dit percentage hoger, omdat circa 30 procent van de vrouwen te maken heeft met secundaire infertiliteit: na een eerdere, al dan niet voldragen zwangerschap, blijken ze niet opnieuw zwanger te kunnen worden (cijfers Wereldgezondheidsorganisatie). Hun onvruchtbaarheid is meestal te wijten aan SOA’s, infecties opgelopen tijdens vrouwen- en meisjesbesnijdenis, of illegale abortussen of thuisbevallingen. De gevolgen van infertiliteit kunnen dramatisch zijn voor de vrouwen: denk aan stigma, verstoting, sociale isolatie en soms zelfs geweld. In dit drieluik geven verschillende medewerkers van stichting Dimbayaa het probleem een gezicht.

Deel 2: Katchikaly, de heilige krokodillenpoel

Middenin het plaatsje Bakau ligt een klein tropisch bos van eeuwenoude bomen en prachtige bloemen. Via een slingerpaadje bereik je de poel, die wordt bewoond door zo’n honderd nijlkrokodillen. De krokodillen liggen in en om de poel en schijnen alleen vis te eten. Toeristen maken er foto’s terwijl ze naast een krokodil neerhurken, bezoeken het nabij gelegen museum en kopen nog snel een flesje Fanta voor ze weer verder gaan. Gambiaanse vrouwen komen hier om zich, bijgestaan door vrouwen van de Bojang clan die speciaal getraind zijn in de rituelen, te wassen met het heilige water van de poel.

De geschiedenis van de poel gaat terug tot de 16e eeuw toen de familie Bojang, ook nu nog eigenaar van het land, de enige bron van zoet water van Bakau beheerde. Op een dag, zo gaat het verhaal, waren twee Bojang broers palmwijn aan het tappen toen een vrouwelijke jinn, een soort geest, bij de poel aankwam. Ze boog zich voorover om water op te scheppen toen het kind dat ze op haar rug droeg in de poel viel. Ze schreeuwde het uit van schrik. De broers kwamen aanrennen en troffen de vrouw in tranen terwijl ze ‘Kachikaly!’ schreeuwde: ‘Pick it up and put it down’.

 

De broers doken in het water en vonden het kind zittend op een grote steen. Snel haalden ze het naar boven en uit dank sprak de jinn een gebed uit en verklaarde dat de poel voortaan een heilige plek was waar het water helende krachten heeft en waar ‘elke vrouw die zich hier ritueel wast – mits ze in de tussentijd niet met een andere man dan haar echtgenoot naar bed gaat – binnen een jaar een kind zal baren’. De familie Bojang zou voor altijd het beheer houden over de poel en zijn helende krachten. De broers op hun beurt offerden het eerste wat ze die dag in hun netten vingen, twee krokodillen, die in de poel warden losgelaten. Deze twee krokodillen hebben vele generaties voortgebracht en leven voort in de huidige krokodillenfamilie van Katchikaly.

Nu komen de vrouwen vaak in groepjes en baden zich een voor een in het heilige water van de poel. Na de wassingen wordt hen nogmaals op het hart gedrukt vooral niet vreemd te gaan en krijgen ze een flesje van het heilige water mee om zich thuis mee te besprenkelen vroeg in de ochtend, en voor het naar bed gaan. In ruil gooien ze colanoten in de poel, en laten geld en colanoten achter voor de ouderen van de familie Bojang. “En het werkt”, zegt Musa, een van de beheerders van de poel “because it‘s mental. De kracht van het geloof kan sterk zijn.” Deze vrouwen, die vaak enorm onder druk staan van echtgenoot, schoonfamilie en lokale gemeenschap, vinden hier begrip, troost en nieuwe hoop.

Onvruchtbaarheid in Afrika: de tranen van Isatou

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?
Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons