Much Loved: onrust in Marokko door film over prostitutie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De drie Marokkaanse meisjes zien er prachtig uit. Lange sierlijke glitterjurken, prachtige opgemaakte ogen en golvend bruin haar. De Saudi’s waar ze mee dansen genieten en nemen nog een slok alcohol. De nacht duurt lang. Wanneer de drie meisjes weer bij hun vertrouwde taxichauffeur in de auto zitten, halen ze overal vandaan geld tevoorschijn.

Interview met Loubna AbidarIn de vandaag uitgebrachte februari uitgave van het OneWorld Magazine wordt op pagina 64 verwezen naar een interview met hoofdrolspeelster Loubna Abidar. Helaas heeft Abidar het interview om persoonlijke redenen moeten afzeggen.

Een kritische blik op de werkelijkheid

Het lijken geen dagelijkse gebeurtenissen in de Marokkaanse stad, maar de film laat zien dat ook in Marokko het leven op deze manier gevierd wordt. Hoewel, het leven is niet zo makkelijk voor de drie prostituees waarover de film gaat. Noha, Randa en Soukaina komen maar nauwelijks rond en zijn afhankelijk van de gulheid van hun klanten om te kunnen overleven. De vrouwen krijgen alles voor elkaar zolang de mannen het naar hun zin hebben, maar worden net zo vaak als vuil behandeld. Gelukkig hebben ze elkaar: de film laat een prachtig contrast zien tussen de stoere sexy vrouwen die mannen verleiden, maar thuis in hun roze badstof pyjama als kleine meisjes tegen elkaar aan kruipen.

Filmstill uit Much Loved

 

Loubna Abidar als Noha in de film Much Loved. Foto: Still uit de film Much Loved.

Ophef in Marokko

De film heeft voor veel ophef gezorgd. Marokko heeft in de Arabische wereld een status als een land waar sekstoerisme veel voorkomt. Much Loved lijkt een realistisch beeld te geven van hoe het er in die wereld aan toe gaat, ook al is het verhaal fictie. Fictie die toch wel erg dicht bij het werkelijke leven komt. In de film wordt Noha op een politiebureau uitgelachen en omgekocht voor seks. Hoofdrolspeelster Loubna Abidar, die Noha speelt, werd een aantal maanden geleden ook uitgelachen en weggestuurd in een politiebureau in Casablanca. Ze wilde aangifte doen omdat ze door mannen met messen werd belaagd, maar werd de deur gewezen met de opmerking ‘eindelijk Abidar, je hebt een pak slaag gekregen’. Abidar verblijft nu in Frankrijk en heeft daar asiel aangevraagd. Ze heeft zelfs doodsbedreigingen ontvangen naar aanleiding van haar hoofdrol.

Dicht bij de werkelijkheidNabil Ayouch, de Frans-Marokkaanse regisseur van Much Loved heeft als doel om prostituees in Marrakesh als groep uit de onzichtbaarheid te halen. Volgens hem is er veel hypocrisie: denk aan families die gretig geld aannemen, maar de meisjes niet meer willen zien uit schaamte. Of Saudi’s die naar Marokko komen om daar alles te kunnen doen wat in hun eigen land niet mag en ten prooi vallen aan hun eigen macho gedrag. Hoewel het verhaal fictief is, is de film wel degelijk gebaseerd op de werkelijkheid. Ayouch deed meer dan anderhalf jaar lang onderzoek naar prostituees. Dit deed hij onder andere door 200 interviews af te nemen met prostituees in Marrakesh.

Het moge duidelijk zijn dat veel Marokkanen het niet eens zijn met het beeld dat de film schept. Sinds deze zomer de eerste beelden verschenen van de film wordt de film van alle kanten aangevallen, zowel op social media, door Marokkaanse kranten als door de rechtbank. Abidar en regisseur Nabil Ayouch werden in juni aangeklaagd voor pornografie, onzedelijkheid en het aanzetten van minderjarigen tot ontucht. De dag na de première in Cannes werd de film verboden door de Marokkaanse minister van Communicatie, nog voordat de filmmakers om toestemming hadden gevraagd de film uit te brengen in Marokko.

Randa, Noha en Hlima liggen te slapenRanda, Noha en Hlima liggen te slapen na een lange nacht. Foto: Still uit de film Much Loved.

Controversiële onderwerpen in een prachtig verhaal

De film is in Marokko niet alleen controversieel door het leven van de drie prostituees. In het verhaal is ook aandacht voor het grote contrast tussen arm en rijk, geweld tegen vrouwen, corruptie, overspel, verkrachting, homoseksualiteit, miskramen en zelfs pedofilie. Onderwerpen die allemaal lastig bespreekbaar zijn voor een grote groep Marokkanen. Hoe overweldigend deze onderwerpen ook zijn, het is allemaal in een prachtig gefilmd verhaal bijeengebracht dat door de drie actrices met humor, spanning en liefde wordt neergezet.

De Nederlandse première van ‘‘Much Loved’ is op 11 februari. De film is verder aanstaande zaterdag 6 februari om 22:00 in De Doelen te zien op het Internationale Film Festival in Rotterdam. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons