Vandaag is de Internationale Dag van Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Met de kleur oranje wordt aandacht gevraagd voor vrouwen die te maken krijgen met geweld op basis van geslacht. Dit is volgens de cijfers van de VN helaas nog steeds hard nodig.
Zo kleuren in het kader van de actie ‘Orange the World’ gebouwen over heel de wereld oranje. De kleur symboliseert een optimistisch toekomtsbeeld, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. In Amsterdam deed minister Ploumen gisteren het oranje licht aan bij het EYE Museum, waardoor het een nieuw kleurtje heeft. Een paar voorbeelden van andere steden die meedoen zijn New Dehli (India Gate), Kathmandu (het Parlementsgebouw) en Kopenhagen (Kleine Zeemeermin standbeeld).
Ministers #Ploumen en Bussemaker zetten @EYE_film Amsterdam in Oranje, in kader Stop Geweld tegen Vrouwen #NLwomensrights #OrangetheWorld pic.twitter.com/DEIoBZ0Kh5
— Ministerie van BZ (@MinBZ) November 24, 2016
De actie was de aftrap van de VN-campagne ‘Zestien dagen van activisme tegen geweld vanwege geslacht'. Deze begint op de Internationale Dag van Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot de Dag van de Mensenrechten op 10 december dit jaar. In het Facebook evenement worden mensen gevraagd om hun 'oranje foto's' te delen en aandacht te vragen voor het onderwerp met de hashtags #OrangetheWorld en #16days op Twitter, Instagram en Facebook.
Eén op de drie
De acties lijken helaas nog steeds urgent, zo blijkt uit de cijfers van de Verenigde Naties. Voor vrouwen van vijftien jaar of ouder, gelden de volgende feiten: één op de drie heeft te maken gehad met seksueel geweld, fysiek geweld, of allebei. Vaak wordt het geweld gepleegd door iemand die dicht bij ze staan, zoals een partner. Drie op de vier vrouwen krijgt op hun werk te maken met seksuele intimidatie. Eén op de twintig vrouwen is verkracht.
Violence against women is a global pandemic. RT if you want it to stop! https://t.co/4G1CeW7uFj @SayNO_UNiTE #orangetheworld #16days pic.twitter.com/kjUHBTOalP
— UN Women (@UN_Women) November 25, 2016
Het hele jaar aandacht
Niet alleen op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor vrouwenrechten. Over heel de wereld werd er afgelopen jaar actie gevoerd en werden initiatieven bedacht tegen geweld tegen vrouwen. Hier lees je de artikelen van OneWorld terug:
eNCA/Kyle Oberholzer
Zuid-Afrika
Tientallen vrouwelijke studenten van de Zuid-Afrikaanse Rhodes-Universiteit protesteerden met ontbloot bovenlijf tegen het veelvoorkomende seksuele geweld op de campus.
Foto:Jeroen Mooijman
Nederland
Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) presenteerde op Internationale Vrouwendag haar actieplan 'Met man en macht: op weg naar vrouwenrechten en gendergelijkheid' aan verschillende vrouwenorganisaties.
Qatar
De media stonden op zijn kop toen de 22-jarige Laura uit Nederland, werd veroordeeld in Qatar voor buitenechtelijke seks.
Foto: Wies Ubags
Brazilië
In Brazilië gingen vrouwen massaal de straat op nadat een zestienjarig meisje in Rio de Janeiro slachtoffer werd van een groepsverkrachting. Ze zijn de machocultuur in het land 'spuugzat'.
Egypte
In Egypte bleek een talkshow over seksuele intimidatie een groot succes. Op Facebook had 'Things we don't talk about ruim 10.000 views per aflevering.
Cambodja
In Cambodja worden video's en apps ingezet om duidelijk te maken dat vrouwengeweld niet normaal is. De helft van de vrouwen in het land denkt dat hun man onder bepaalde omstandigheden het recht heeft haar te slaan.