Video

Van taboe tot kunst: menstruatie over de hele wereld

In veel landen wordt er heel anders over menstruatie gedacht dan in Nederland. Metropolis reisde de wereld af om te kijken hoe verschillende landen omgaan met ongesteldheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Van menstruatiekunst in de VS tot kruidendokters in Iran; er zijn grote verschillen in hoe er wereldwijd met menstruatie wordt omgegaan. Waar wordt de ongesteldheid omarmd en waar is het juist een taboe? En hoe kijken mannen er eigenlijk naar?

Zambia

In Zambia is er tijdens de menstruatie ruimte voor een adempauze voor de vrouw, in de vorm van de zogenaamde ‘vrouwendag’. Op deze dag heeft een ongestelde vrouw vrij van haar werk. En daar zijn sommige mannen best jaloers op.

Verenigde Staten

Veel vrouwen in de VS onderdrukken en verbergen hun menstruatie, bijvoorbeeld door medicijnen te slikken. Maar May Ling Sue doet het tegenovergestelde: zij maakt menstruatiekunst in San Francisco.

Suriname

In veel Surinaamse gezinnen mag een vrouw tijdens haar menstruatie niet koken, omdat ze dan onrein is. Dat betekent dat mannen al vroeg leren koken. Zo ook Anthony van 14. Hij leert van zijn oma koken zodat hij het eten kan maken wanneer zijn moeder ongesteld is.

Israël

In het jodendom bestaan er meerdere regels over menstruatie. Zo mag een menstruerende vrouw twee weken lang niet aangeraakt worden. Zelfs het aangeven van een mok wordt dan lastig. Een jong Israëlisch stel laat zien hoe zij leven tijdens de ongesteldheid van de vrouw.

Iran

De menstruatie kan gepaard gaan met verschillende klachten, zoals pijn, veel bloedverlies of onregelmatigheid. Voor deze problemen kunnen vrouwen in Iran langs bij traditionele dokter Aldo. Hij geneest vrouwen met kruiden.

Nepal

In grote steden in Nepal is ongesteldheid geen groot probleem, maar dat geldt niet voor afgelegen dorpen in het westen van het land. In een kleine hut brengen de vrouwen hun menstruatie door.

Kenia

Vergelijkbaar met het contrast in Nepal is er ook een verschil in het denken over menstruatie in Kenia. In de hoofdstad Nairobi zijn volop maandverband en tampons te verkrijgen en is ongesteldheid geen groot probleem. Maar in kleine dorpen zoals Daba worden menstruerende vrouwen als onrein gezien. Daar is het een taboe, waarover ook van vrouw op dochter amper wordt gepraat.
Alle verhalen uit de verschillende landen zijn ook te bekijken in de documentaire hieronder.
Deze video’s verschenen eerder op Metropolis.

Indiase vrouwen op de bres voor gendergelijkheid

Man-struatie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons