Beeld: Gift Habeshaw
Achtergrond

Man-struatie

Bij hormonen denken we eerder aan vrouwen dan aan mannen. Dat mannen ook last hebben van stemmingswisselingen is onderbelicht. Ooit gehoord van de andropauze?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Om te beginnen hebben mannen geen maandelijkse hormooncyclus zoals vrouwen die hebben, maar eerder een levenscyclus, stelt hormoon-voedingsdeskundige Ralph Moorman. Gynaecoloog Ingrid Pinas benadrukt dat de cyclus van de man niet vergelijkbaar is met de cyclus die vrouwen kennen. “Het hormoonniveau is bij mannen veel constanter. Ze hebben minder hormoonschommelingen.”

Maar dat betekent niet dat ze geen klachten ondervinden van de hormoonschommelingen die ze wél hebben. Zo kan een verlaging in het hormoon testosteron zorgen voor klachten als depressie, verminderde energie, zwakkere spieren, erectieproblemen of een verlaagd libido. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2014 van de European Menopause and Andropause Society (EMAS): een organisatie met een wereldwijd netwerk aan experts op het gebied van de gezondheid van mannen en vrouwen vanaf middelbare leeftijd.

Pas sinds 2016 is bij de International Society for Premenstrual Disorders (ISPMD) duidelijk afgesproken wat PMS precies inhoudt

De overgang

Pinas is lid van het international committee van EMAS en was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Dutch Menopause Society. Uit onderzoeken van EMAS is gebleken dat sommige mannen ook in de menopauze komen; dat wordt dan de andropauze genoemd. Alleen komen de klachten bij mannen veel later dan bij vrouwen: meestal pas rond hun zeventigste levensjaar.

Pinas legt uit dat de menopauze het moment is van de laatste menstruatie, nadat het laatste eitje is gerijpt en gesprongen. De vrouw is daarna niet langer vruchtbaar. Hierdoor krijgt zij een te lage oestrogeenspiegel met als gevolg opvliegers, nachtzweet en vaginale droogte. Ook heeft de verlaagde spiegel impact op de cognitieve functies, stemming en kan het leiden tot een depressie. De andropauze staat echter niet gelijk aan het moment waarop de man niet meer vruchtbaar is: elke twee tot drie maanden maken mannen nieuwe zaadcellen aan, en deze zaadproductie kan bij mannen nog tot op late leeftijd doorgaan. De andropauze kenmerkt zich wel door een testosterontekort, welke verschillende oorzaken kan hebben. De precieze oorzaak in het geval van de andropauze is nog onbekend. Mannen in de andropauze hebben vaak last van minder energie, zwakke spieren, een lager libido en erectieproblemen, die soms gepaard gaan met depressieve klachten.

Mannelijke PMS

Naast de andropauze heeft het testosterontekort ook invloed op wat de mannelijke variant van het PMS wordt genoemd.

Allereerst belangrijk om te weten is dat er pas sinds 2016 duidelijk is afgesproken wat PMS precies inhoudt. De International Society for Premenstrual Disorders (ISPMD) kwam tot deze internationale consensus waarin is vastgesteld wanneer iemand de diagnose PMS krijgt, en hoe het behandeld kan worden.

PMS kenmerkt zich door stemmingswisselingen, buikkrampen, gevoelige borsten en prikkelbaarheid voorafgaand aan de menstruatie, vertelt gynaecoloog Pinas. Nu worden mannen niet ongesteld, maar ze hebben wel hormoonschommelingen die gevolgen met zich kunnen meebrengen. In de medische wereld is de mannelijke variant van PMS: het irritable male syndrome (IMS), vooralsnog alleen bekend onder sommige volwassen zoogdieren. Het overkomt de dieren tegen het eind van het paringsseizoen. Dat maakt het een regelmatig terugkerend fenomeen. De plotselinge afname van testosteron maakt de dieren nerveus, geïrriteerd, sloom en depressief.

Maar volgens de Amerikaanse psychotherapeut Jed Diamond hebben mannen hier ook last van. Diamond promoveerde in de Internationale gezondheid, en helpt al ruim 25 jaar mannen met mentale klachten – die gelinkt kunnen worden aan hormonale schommelingen – met zijn gezondheidsprogramma MenAlive. Diamond ontdekte dat miljoenen mannen last hebben van stemmingswisselingen, een toename in prikkelbaarheid, buikkrampen en zelfs gevoelige borsten. Dit alles valt onder de noemer van het irritable male syndrome. De Amerikaanse komedieserie New Girl grapte al dat een van de personages leed onder sympathy PMS, een soort besmettelijke PMS voor mannen.

https://www.youtube.com/watch?v=QapFMnOcDkk&feature=youtu.be

Bron: www.youtube.com
Ligt het zogenoemde IMS dichterbij de realiteit? Diamond definieert IMS als een staat waarin hypersensitiviteit, frustratie, angst en woede bij mannen voorkomen en gelinkt kunnen worden aan hormonale schommelingen en veranderingen van de samenstelling in het brein, zoals in de bekende stofjes dopamine en serotonine.

Vrouwen praten onderling veel opener over hun hormonen, bij mannen valt dit nog onder de taboesfeer

Bewustzijn

Weten mannen eigenlijk wel hoezeer zij lichamelijk en geestelijk beïnvloed worden door hun hormonen? Hormoon-voedingsdeskundige Moorman heeft een hormoonbalansprogramma ontwikkeld en zegt dat 95 procent van de geïnteresseerden in dat programma vooralsnog vrouw is. Het kleine aantal mannen dat zich in een hormoon-gezondheidsprogramma verdiept, valt volgens hem te verklaren doordat mannen weinig tot niet met elkaar over hun hormonen praten. “Het valt nog in de taboesfeer. Vrouwen onderling praten hier veel opener over. Daarnaast zijn mannen zich vaak niet bewust van de effecten die hormonen op ze hebben. Ze schuiven de klachten eerder af op andere oorzaken, in plaats van dit te bespreken met een vriend of arts.”

Zolang mannen zich nauwelijks bewust zijn van hun hormonale klachten en daardoor niet naar een arts gaan, blijven erkenning en onderzoek achterwege. Pinas vertelt dat de onderzoeksresultaten van EMAS naar de andropauze gebaseerd zijn op mannen die met klachten naar artsen stappen en afhankelijk zijn van hoe de mannen de klachten ervaren: “Als mannen met gerichte problemen naar de dokter gaan en om een oplossing vragen is dat een aanleiding tot meer onderzoek. Maar wanneer iemand de hormonale klachten of natuurlijke veroudering accepteert als onderdeel van zichzelf, en er niet mee naar de dokter gaat, is er dus geen aanleiding tot nieuw onderzoek.”

Moorman vindt het hoog tijd dat mannen nader in contact komen met de kennis en middelen om hun hormonen meer in evenwicht te brengen. Hij hoopt met zijn toekomstige boek Hormoonbalans voor mannen het onderwerp meer aan de man te brengen.

Traditionele mannelijkheid op de schop

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons