ABN AMRO uit Dakota-pijplijn, spanningen lopen op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar de activisten van Standing Rock voor waarschuwden toen ze begin december de overwinning leken te behalen in de heuvels van North Dakota, ontvouwde zich afgelopen week. De nieuwe regering van de VS geeft groen licht voor het afbouwen van de controversiële pijpleiding die onder de Missouri-rivier door moet gaan lopen. Daarmee negeert de regering de eerdere beslissing van het Army Corps of Engineers, de genie van het Amerikaanse leger, om eerst onderzoek te doen naar de impact van de bouwplannen op het milieu en de rechten van de inheemse bevolking. ABN AMRO, een van de investeerders van het project, liet weten zich terug te trekken. Ondertussen lopen spanningen tussen activisten en handhavers rondom het geplande bouwgebied wederom op.

De afgelopen weken waren er nog 300 tot 500 demonstranten op de locatie aanwezig en zette de groep zich samen met de autoriteiten in om de overgebleven spullen in het gebied op te ruimen. Op 24 januari werd echter bekend werd dat president Trump toestemming had gegeven de aanleg van de pijpleiding toch zo snel mogelijk door te laten gaan, zonder verder onderzoek af te wachten. Enkele dagen later meldde de afgevaardigde van North Dakota dat een vergunning was afgegeven door het Corps of Engineers. Overigens is de president zelf aandeelhouder geweest van het bedrijf dat de pijplijn beheert, Energy Transfer Partners (ETP). Naar eigen zeggen heeft hij deze aandelen nu verkocht.

Gemoederen raken verhit

De actievoerders reageren geschokt op deze snelle stappen van de nieuwe regering. Uit protest tegen de plotselinge ontwikkelingen bezetten demonstranten donderdag een stuk land in eigendom van het energiebedrijf ETP. Vervolgens werden meer dan zeventig van hen gearresteerd. Een groep Amerikaanse veteranen heeft in media uitgesproken de bouw “niet te zullen laten plaatsvinden”, en materialen in te zamelen om het verzet te kunnen ondersteunen. Op 10 maart staat nu een 'Rise with Standing Rock' Native Nations March naar Washington gepland.

[[{“fid”:”53958″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”LOVE LETTERS TO GOD”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

ABN Amro trekt investeringen terug

De vraag rijst in hoeverre de internationale gemeenschap deze recente ontwikkeling ondersteunt. Zo liet ABN AMRO donderdag weten haar investeringen en leningen uit het project terug te trekken zo lang de bouwplannen niet de toestemming van de lokale Standing Rock Sioux stam genieten. Verschillende groene organisaties reageerden lovend op dit besluit van de bank, en riepen ING op hetzelfde te doen. ING investeert momenteel 120 miljoen US dollar, en verstrekt 128,3 miljoen aan leningen voor het project.
 

Uit protest tegen de plotselinge ontwikkelingen bezetten demonstranten donderdag een stuk land in eigendom van het energiebedrijf ETP

 

Oproep tot kalmte en juridisch verzet

Op 3 februari maande de voorzitter van de Sioux-stam Dave Archambault II tot kalmte en riep demonstranten op om het conflict met handhavers niet op te zoeken, en weg te blijven van de geplande bouwlocatie. In plaats daarvan richten de actievoerders zich op juridische stappen en dus een grote demonstratie in de hoofdstad Washington D.C.

Groot mondiaal protest

De demonstratie aan de grens met het reservaat van de inheemse Standing Rock Sioux stam kunnen worden geschaard onder de grootste vreedzame acties van de wereldgeschiedenis, met tienduizenden deelnemers die lange tijd op de protestlocatie kampeerden, intensieve mondiale steuncampagnes via social media, en kleinere acties wereldwijd, zoals ook bij de ING in Nederland, tevens investeerder in het project.

De Standing Rock Sioux stam en mede-demonstranten maken zich zorgen dat de pijplijn zou kunnen lekken. Dit blijkt vaak voor te komen, zoals ook in november vlakbij de locatie van het demonstratie-kamp gebeurde. Een lekkage zou het drinkwater van de stam, en van miljoenen mensen stroomafwaarts, onbruikbaar maken en grote ecologische schade kunnen veroorzaken, aldus de actievoerders. Daarnaast protesteert de stam tegen het verbreken van landverdelingsverdragen tussen henzelf en de regering van de VS, en tegen het bouwen op voor hen heilige begraafgronden.

Opluchting na ontknoping begin december

Na maandenlange vreedzame bezetting van het geplande bouwgebied, waarbij de demonstranten regelmatig onderhevig waren aan heftig optreden van een gemilitariseerde politiemacht, werd op 5 december bekend dat de vergunning voor het bouwen niet werd verstrekt, er onderzoek zou worden gedaan naar de impact van de plannen, en er tevens zou worden gezocht naar alternatieve routes voor de pijplijn. Deze uitkomst werd met veel opluchting ontvangen door de demonstranten, en hoewel de activisten tevens waarschuwden voor het mogelijk terugdraaien van dit besluit door de nieuwe president, riepen de lokale stamouderen de demonstranten op om naar huis te gaan vanwege de strenge winterkou in het gebied.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons