Slimme voedselinitiatieven bestormen Duurzame Top 100

Ongeveer gelijktijdig met het regeerakkoord presenteerde Trouw dinsdag haar ‘Duurzame Top 100’. Initiatieven die zich inzetten voor een slimmer voedselsysteem of hergebruik komen vaak voor in de lijst. OneWorld-redacteur Nynke Oude Vrielink stelt er een aantal voor.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nu het regeerakkoord er ligt, weten we wat het kabinet werkelijk gaat doen aan het klimaat. Marianne Thieme twitterde al dat het akkoord er vooral op vertrouwt dat mensen in de toekomst de klimaatproblemen wel kunnen oplossen: “Regeren is vooruitschuiven”, zei ze cynisch. Er zijn gelukkig ook mensen die nu al aan de slag gaan.
Dinsdagavond presenteerde Trouw haar ‘Duurzame Top 100’, een lijst waarop ondernemers, politici, academici en directeuren prijken die zich inzetten voor een duurzame wereld. Wat opvalt is dat velen op de ranglijst zich inzetten voor een slimmer voedselsysteem. Zo heeft de winnaar, Volkert Engelsman, de kosten van biologisch en gangbaar voedsel met elkaar vergeleken. Wanneer teelt de bodem uitput, moet dat meegenomen worden in de prijs, vindt hij. Dan zie je meteen dat biologische groenten en fruit niet te duur zijn, maar ‘gewoon’ voedsel te goedkoop is. Een eerlijker prijs is volgens Engelsman de weg naar een duurzame economie. Anders blijven we gevangen in een race to the bottom, met mens en milieu als verliezers.

Engelsman is niet de enige die zich inzet voor anders kijken naar voedsel: zeven van de 33 nieuwkomers valt in de categorie ‘Voeding’. Wie zijn deze mensen en wat doen zij precies?

Wat opvalt is dat velen op de ranglijst zich inzetten voor een slimmer voedselsysteem.

Voedselverspilling
Jaarlijks wordt een derde van ons voedsel weggegooid; de helft daarvan is groente en fruit. Ook de jury van de Duurzame Top 100 gaat dit kennelijk aan het hart, want op de 21e, 34e en 64e plaats staan initiatieven die deze voedselverspilling tegengaan: InStock, Coco Conserven en Kromkommer. Coco Conserven blikt voedsel van reststromen in; zo blijft het voedsel lang goed, zonder dat kunstmatige conserveringsmiddelen nodig zijn. Ze verkopen bijvoorbeeld ingeblikte ganzenfilet van ‘Schipholganzen’, die vanwege overlast bij Schiphol worden afgeschoten, en maken van afgedankte witte bonen een soep volgens Toscaans recept. “We gebruiken de lelijke witte bonen van een Noord-Hollandse boer. Hij levert vooral aan restaurants en delicatessewinkels.” Een deel van de bonenoogst heeft wat bruine vlekjes. “Die zie je niet als ze eenmaal gekookt zijn, maar chique restaurants willen ze niet hebben”, vertelt Coco Conserven. Zij kopen de bonen op en maken er soep van.
 

 

 

 

 
Mannetjes
Niet alleen groente en fruit worden versmaad. Zo exporteert de geitenhouderij jonge bokjes naar het buitenland: die geven geen melk (waarvan geitenkaas wordt gemaakt), en Nederlanders zijn niet gewend om geitenvlees te eten. Chefkok Joris Bijdendijk staat op de 71e plaats in de Top 100 als initiatiefnemer van het Geitenbokkendiner, een avond waarbij in het Rijksmuseum geitenbokvlees op het menu staat.

Ook Ruud Zanders, die de 19e plaats in de Top 100 bekleedt, maakt zich hard voor mannelijke dieren. Hij bedacht het ‘Hollands leghaantje’, en verkoopt nu hanenvlees. Zo hoeven hanenkuikens in de kippenhouderij niet vergast te worden. Uiteindelijk gaan ook deze hanen dus dood, maar ze hebben in elk geval een langer leven gehad. Een belangrijke boodschap aan de voedingsindustrie en vooral aan de haantjes in de politiek van Den Haag.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons