Ontwerpers kijken in de toekomst van ons eten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Crispy Magic Meatball, anyone? Gebreide steak? Of een frisse vlees-fruitsalade? Als je de voedseltoekomst aan designers overlaat, moet je niet zeuren als het vies klinkt. In het future-food house in Rotterdam liet Marije Vogelzang designers nadenken over de toekomst van ons eten.

Ontwerpers en voedselproblematiek, dat is nog lang geen gek idee. Zelfs Louise Fresco, bekend van haar mantra dat alleen intensieve landbouw (inclusief plofkip) de wereld zal kunnen voeden, spoorde recentelijk een zaal vol professionals aan eens naar de ideeën van kunstenaars te kijken. Vogelzang legt uit: ‘Designers kijken anders dan wetenschappers, academici en politici naar het voedselprobleem. Het veranderen van de wereld begint voor hen niet bij het veranderen van beleid van bovenaf, maar bij de mensen thuis.'

"Save food from the fridge"
Makkelijk voor te stellen bij de charmante installatie “Save food from the fridge” van de Koreaanse Jihyum Riyou. Een reeks op het eerste oog simpel aandoende plankjes en bakjes moeten de energievretende koelkast vervangen en je eten een langer leven geven: door groenten, eieren en fruit elk een eigen knus afgesteld plekje te geven, de een gedijt goed in een zandbakje, de ander krijgt vocht van onderen en aardappels en appels moeten donker, zodat ze minder verpestend ethyleen uitstoten.

worteltjes bewaren

Designers en kunstenaars kunnen, beter dan academici en politici, het sentiment van een maatschappij op knappen overbrengen. Marije Vogelzang: ‘We hebben nog nooit zoveel, uitbundig goed en speciaal eten gehad. Zoals we nu eten, deden we vroeger maar een keer per jaar. Het is goed om mensen daar bewust van te maken.'

Nieuwe blik op vlees
Sommige ontwerpers op de tentoonstelling laten daarom de bezoeker nog eens nadenken over zijn vleesconsumptie die – zoals we nu toch wel weten- veel ruimte, vervuiling en honger veroorzaakt. Maar dan wel leuk: Koen van Mensvoort komt met de 'Bistro in Vitro'. Daar laat hij zien dat het eerste gekweekte vlees, dat deze zomer werd gepresenteerd, niet tot zijn recht komt in 'normale' vleesvormen. "Nieuwe technologieen brengen nieuwe producten met zich mee. Maak dus iets anders van technologisch vlees, zoals vleesijs, of vleestoverballen." Door een scala aan mogelijkheden te laten zien, wil hij ons laten nadenken hoe we daadwerkelijk verder willen met kweekvlees.

bistro-invitro-530x763

Ontwerpers, opgeleid aan bijvoorbeeld de Design-Academie in Arnhem, gaan zich zo met heel andere vakgebieden en disciplines bemoeien en werken met hen samen. Zoals de oplossing van Laura van Os, die het eerste natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de Varroamijt, een parasiet die zich voortplant op het broed van honingbijen en zelfs voedsel uit het bijenlichaam haalt. Victoria heet het nieuwe spul, en is gemaakt van rabarber.

Victoria-2-verkleind-710x330

3-D Printen voor de toekomst
De tentoonstelling doet overwegend futuristisch aan, veel 3-D printers dus. Gaan we binnenkort onze eigen borden printen van de olie die we overhouden van het friet bakken? De architecten van DUS denken misschien van wel. En Susana Soares print een plaatje onder met insectenpoeder vermengd met creamcheese (in de vorm van de bijendans). Want insecten eten, dat lijkt voorlopig een van de betere eiwitbronnen in de explosief groeiende wereld.

insects_au_gratin_3d_food_2

Het schijnt dat we met onze ogen al grotendeels bepalen of we iets lekker gaan vinden. Daar hebben de toeschouwers het nog wel wat moeilijk mee op deze tentoonstelling. Sommigen vragen de ontwerpers of ze het nou allemaal 'echt zo menen'. Ja dus.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons