Dwangsom voor kap oerbos Bialowieza

In de zaak over de kap in het woud van Bialowieza die de Europese Commissie tegen de Poolse regering aanspande, is Polen gisteren voorlopig in het ongelijk gesteld. Het Hof legde een dwangsom op van honderdduizend euro voor elke dag dat er wordt gekapt. De Poolse minister van Milieu, Jan Szyszko, heeft nu vijftien dagen de tijd om te bewijzen dat hij maatregelen heeft genomen om de commerciële kap volledig stil te leggen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sinds vorig jaar zomer vindt er op basis van een besluit van de minister ‘actief bosbeheer’ plaats in beschermde delen van het bos. Dat gebeurt door het kappen van door letterzetterkevers aangetaste bomen met grote velmachines. Daarvoor heeft de minister de kapquota in 2016 vervijfvoudigd. Al voor aanvang van de kapwerkzaamheden stelde de Europese Commissie dat de consequenties van deze kap voor de beschermde natuur onvoldoende waren onderzocht, en dat deze kap daarom illegaal is.

De maat is vol

Deze zomer was de maat vol en maakte de Europese Commissie de zaak aanhangig bij het Europees Hof van Justitie. De vicevoorzitter van het Europees Hof deed op 28 juli een voorlopige uitspraak, waarin verdere kap werd verboden. Minister Szyszko negeerde die uitspraak. Vandaar dat er nu – al moet het definitieve vonnis nog worden gewezen – een dwangsom aan te pas kwam om het tussenvonnis te bekrachtigen.

Zekerstelling

Tijdens een eerdere hoorzitting in Luxemburg eiste minister Szysko een borgsom voor de schade die het gevolg zou zijn van het veranderen van de functie van het woud: van productiebos naar natuurgebied. De verlangde zekerstelling was ruim 700 miljoen euro. Die eis werd door het Hof afgewezen. Bij Poolse natuurbeschermers ging de vlag gisteren nog niet uit, vrijwel niemand gelooft dat de minister de uitspraak ditmaal wel zal respecteren. Directeur Tomaszewski van het Poolse staatsbosbeheer zei echter in een radio-interview dat hij verwachtte dat de velmachines, die honderden bomen per dag kunnen kappen, nu teruggetrokken worden uit het woud. Overigens weigerde diezelfde directeur tien dagen eerder te praten met natuurbeschermers die de centrale hal van zijn hoofdkantoor hadden bezet.

Protest in hoofdkantoor Staatsbosbeheer

Tijdens die bezetting liet de Poolse regering opnieuw zien weinig affiniteit te hebben met de rechten van haar burgers: 24 demonstranten werden gearresteerd en velen moesten de nacht in een cel doorbrengen. Een deel van hen werd urenlang rondgereden door de stad, als vorm van intimidatie, en sommigen kregen niets te eten. De advocaten van de natuurbeschermers kregen pas na lang aandringen toegang tot hun cliënten. De familie van een aantal van de demonstrerende natuurbeschermers kreeg bezoek van de politie die allerlei persoonlijke en mogelijk belastende details vroeg, zonder dat er sprake was van enige verdenking. Gelukkig kwamen de meesten van hen de volgende dag weer vrij, maar wel met een aanklacht wegens huisvredebreuk aan de broek – een aanklacht die niet erg steekhoudend lijkt, aangezien het de centrale hal van een overheidsinstelling betrof.

Definitieve uitspraak

Natuurbeschermers constateerden echter dat er vandaag opnieuw velmachines in het woud aan het werk waren.

In de eigenlijke zaak moet het Europees Hof nog uitspraak wijzen. De Poolse regering wordt schending van twee Europese natuurbeschermingswetten ten laste gelegd, de habitatrichtlijn en de vogelrichtlijn, maar beweert zelf dat ze het bos juist beschermt. De definitieve uitspraak wordt pas over een aantal maanden verwacht. Tot die tijd is er nu hopelijk een welkome pauze in de kap van het oerbos, tenminste: als minister Szyszko inbindt. Op de persconferentie vandaag beweerde hij opnieuw dat de Poolse regering het natuurgebied juist beschermt en dat Polen geen boetes opgelegd gaan worden. Natuurbeschermers constateerden echter dat er vandaag opnieuw velmachines in het woud aan het werk waren.
Om onze eigen rapportages mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Doneer dan middels onderstaand formulier. Let op: Bij ik doneer graag dient een getal ingevuld te worden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons