Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Warmetruiendag is de meest succesvolle en makkelijke – je hoeft alleen maar een trui uit de kast te trekken – energiebesparingsactie van het land. Zo’n 200.000 mensen trokken vandaag hun warme truien en vesten aan en draaiden de kachel een paar graden lager. Het Helicon doet dit jaar voor de vierde keer mee en draait de verwarming drie graden lager. “De leerlingen hebben tijdens hun mentoruur besproken waarom het belangrijk is om bij Warmetruiendag stil te staan”, zegt docent Francoise Zinhagel. “We vinden het belangrijk dat leerlingen zich bewust worden van hun omgeving; hoe ze met elkaar en de natuur om moeten gaan.”

Sedumdak

Tijdens de grote pauze wordt er soep uitgedeeld en kunnen leerlingen op de foto. De leerling met de leukste of grappigste trui krijgt een prijs. “Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor deze dag”, zegt tweedeklasser Renate van der Steen. Renate draagt een Koekjesmonstertrui en is lid van Eco-schools, een keurmerk voor duurzame scholen. “Sommige mensen vinden dat ik voor gek loop, maar ik vind het belangrijk.”
Op het Helicon wordt al veel gedaan aan duurzaamheid. “Buiten staan bijvoorbeeld bankjes gemaakt van gerecycled materiaal, ons dak is van sedum en onze school won de Gouden Schoolkantine Schaal 2017”, zegt Zinhagel. Het Voedingscentrum reikt deze prijs uit aan schoolkantines met gezonde tussendoortjes en lunches.

Sommige mensen vinden dat ik voor gek loop, maar ik vind het belangrijk

Zodra je de verwarming een graad lager zet, bespaar je zes procent energie en zes procent uitstoot. Als heel Nederland dit zou doen op Warmetruiendag, bespaart dit al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2. Zinhagel: “De meeste leerlingen vinden het een goed initiatief. Er zijn echter ook leerlingen die zich zorgen maken of ze geen kou zullen lijden.”

Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Sinds 2013 organiseren Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice samen Warmetruiendag.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
bewl3-0735

Jacolijn Groesbeek

Jacolijn (1997) studeert journalistiek en heeft een passie voor schrijven en fotografie. Onderwerpen als mode, mensenrechten en …
Profielpagina