Sector
Non-profit
KvK-nummer
41055227
Branche
Internationale samenwerking

Organisatie-informatie

IBO-Nederland organiseert vrijwilligerswerk in het buitenland

Dat doen we om goede doelen-organisaties te steunen en om mensen écht met elkaar in contact te brengen. En het mooie is: iedereen kan een steentje bijdragen!

IBO-Nederland wil bijdragen aan het verbeteren van levensomstandigheden van mensen die dit nodig hebben en wereldwijd onderling begrip en solidariteit bevorderen. Dit doen we door internationale groepen vrijwilligers in te zetten voor goede doelen overal ter wereld.

Al ruim 65 jaar organiseert de International Bouworde (IBO) hulpprojecten in landen waar dit nodig is. IBO komt op aanvraag van lokale organisaties in actie en werft vrijwilligers die enkele weken voor die organisatie aan de slag gaan met een concrete klus. IBO ondersteunt hiermee lokale initiatieven die ten doel hebben de levensomstandigheden van mensen de verbeteren. De internationale vrijwilligers werken nauw samen met lokale vrijwilligers en medewerkers. Samenwerken aan een concrete taak is de meest effectieve manier om interculturele vriendschap, solidariteit en begrip te creëren. Op deze manier levert IBO een bijdrage aan een betere en meer vreedzame wereld voor iedereen.

Historie

In 1953 werd de Bouworde opgericht in Vlaanderen. Het begon met groepen katholieke vrijwilligers uit België en Nederland die zich inzetten om huizen te bouwen in Duitsland en Oostenrijk, voor mensen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog ontheemd waren geraakt.

Al snel breidde de Bouworde zich uit. In 1957 werden meer Bouworde-organisaties opgericht, onder andere in Nederland, die met elkaar samenwerkten. Zo ontstond de Internationale Bouworde, IBO. Elke IBO-afdeling stuurde vrijwilligers naar bouwprojecten in verschillende Europese landen, met als aanvankelijk doel ontheemde mensen van huisvesting te voorzien en tegelijk een poging te doen om mensen, relatief kort na de oorlog, nader tot elkaar te brengen.

In de loop der jaren zijn er naast de bouwprojecten ook sociale projecten ontstaan, waarin gewerkt wordt voor het verbeteren van kwaliteit van leven van bijvoorbeeld ouderen of mensen met een handicap. Ook ecologische projecten - bijvoorbeeld projecten voor natuurbehoud - en projecten die klimaatverandering helpen tegengaan staan tegenwoordig hoog op de agenda.

Organisatie

IBO-Nederland is een stichting, dus non-profit, en is niet gelieerd aan overheden of bedrijven. Het is een organisatie voor en door vrijwilligers.

IBO-Nederland maakt nog altijd deel uit van het internationale Bouworde-netwerk, met afdelingen in België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Bulgarije. Daarnaast is IBO lid van het wereldwijde Coordinating Committee for International Voluntary Service, CCIVS. Door deze samenwerkingsverbanden, lukt het om jaarlijks internationale vrijwilligersgroepen in te zetten bij ruim 70 projecten.

Doe je mee?

Kijk voor meer informatie en de actuele projecten van IBO op de website: www.ibo-nederland.org

Huidige vacatures bij IBO - Nederland (St. Bouworde Nederland)

Geen vacatures gevonden.